Nem mindegy, hogy mi kerül az ünnepi asztalra

2016. december 02., 07:26
komment
Közeleg a karácsony. Együtt ünnepel a család, eljött az ideje a baráti és munkahelyi összejöveteleknek. Nem mindegy azonban, hogy milyen ételek (és italok) kerülnek az asztalra.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az ünnepeket megelőző nagy rohanás előtt érdemes egy kicsit megállni és felkészülni az előttünk álló kellemes, de tagadhatatlanul fárasztó tennivalókra – hívja fel a figyelmet Dr. Sziebert Gergely megyei főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályának főosztályvezetője.

Legyünk tudatos vásárlók, mert ezzel csekély plusz energia befektetésével nagyon sok későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.

Először is készítsünk listát a beszerzendő alapanyagokról és gondoljuk át azt is, hogy ezeket hol fogjuk megvásárolni. Lehetőleg üzletben, vagy a már jól bejáratott piaci árusainktól vásároljunk.

Nyugodtan vehetünk élelmiszert a karácsonyi vásárokon kitelepült árusoktól is, mert őket a Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonságért felelős munkatársai rendszeresen ellenőrzik. Fontos az első benyomás: ha belépünk egy üzletbe, nézzünk alaposan körül, hogy tisztaság és rend van-e az eladótérben. Az eladókon tiszta munkaruhának kell lennie, és puszta kézzel nem nyúlhatnak a csomagolatlan élelmiszerhez.

Utcai árusok esetében nézzük meg, hogy a hűtve tárolást igénylő termékek hűtőpultban vannak-e, vagy kérésre hűtőből veszik elő, és azt is, hogy védik-e a csomagolatlan termékeket a cseppfertőzéstől védőfóliával, vagy plexiüveggel.

Ellenőrizzük a termékek csomagolását és a rajta található információkat, a nem előrecsomagoltak esetében pedig a frissességet. Bátran meg lehet szagolni például a halat, húst, és ha a legkisebb kételyünk van az áru frissességével kapcsolatban, inkább ne vegyük meg. A jó halhús nem kellemetlen, kissé „hínáros-mocsaras” illatú, megnyomva az ujjnyomot nem tartja meg, rugalmas. Egész hal esetében a kopoltyú élénk színű, a hal felülete nem nyálkás. A jégágyon kínált halak ne csupán a jég felületén, hanem a jégbe besüllyesztve legyenek elhelyezve.

Mélyhűtött áru esetében ügyeljünk arra, hogy ne legyen zúzmarás, jegesedett, és ne tartalmazzon egymáshoz fagyott részeket, mert ezek arra utalnak, hogy a termék már legalább egyszer felengedett, majd visszafagyasztották.

A csomagolt termékek esetében az egyik legfontosabb információ a fogyaszthatósági idő (gyorsan romló élelmiszerek esetében), illetve a minőség megőrzési idő (tartósabb élelmiszerek esetében). Ne sajnáljuk, még a nagy rohanásban se azt a pár percet, amit az élelmiszerek jelölésének áttanulmányozásával töltünk!

Minden terméken kell lennie magyar nyelvű jelölésnek. Mindig fel kell tüntetni a termék nevét, összetételét, előállítójának vagy forgalmazójának megnevezését, minőség megőrzési/fogyaszthatósági idejét, nettó mennyiségét, esetleges allergén anyagokat, és a tárolási, felhasználási feltételeket. Az összetevőket mennyiségük szerint csökkenő sorrendben kell feltüntetni, így következtethetünk a termékben lévő mennyiségükre is. 2016. december 13-tól lép életbe a kötelező tápérték jelölés, amelynek részét képezi az energiatartalom, a zsír- és telítettzsírsav-tartalom, szénhidráttartalom, cukortartalom, fehérjetartalom, valamint sótartalom is.

Miután szerencsésen megvásároltuk a szükséges alapanyagokat a karácsonyi sütés-főzéshez, ügyeljünk az ételek elkészítésénél is az élelmiszer-biztonságra. Íme néhány megszívlelendő jó tanács, amelyek, bár magától értetődőnek tűnnek, mégis hajlamosak vagyunk róluk, sokszor a nagy sietség közben megfeledkezni:

  • Csak egészséges ember foglalkozzon az ételek elkészítésével
  • Kézmosás
  • A hűtést igénylő élelmiszereket ne hagyjuk tartósan hűtés nélkül. Különösen igaz ez a karácsony táján igen népszerű halfélékre-ezeket mindig a hűtő leghidegebb részében tartsuk lezárt dobozban és nyers állapotban legfeljebb 1-2 napig tárolhatók
  • Nyers hús, baromfi előkészítése után kezet kell mosni és az előkészítésre használt eszközöket el kell mosogatni
  • Kerüljük a nyers tojást és nyers húst tartalmazó élelmiszereket
  • Lehetőség szerint mindent alaposan süssünk-főzzünk át úgy, hogy az étel belseje is átforrósodjon
  • A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt nem elég megmelegíteni, mindig át kell forralni.

2016. december 02., 07:26

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...