F. M. Kormányhivatal

2017.04.20. 12:24

Szemléletváltás

A szemléletváltás mérföldkövei. Néhány példa az utóbbi másfél évben megvalósult, a közigazgatásra, a hatósági munkára vonatkozó parlamenti, kormányzati döntések közül.

Számos eljárási szabály és engedélyezési eljárás változott meg, vált egyszerűbbé, és csökkentek az ügyintézési határidők 2016 januárjától. Huszonegy eljárás illetéke, illetve igazgatási szolgáltatási díja szűnt meg.

Az állami rezsicsökkentés második üteme alapján – március 16-ától, az Országgyűlés döntése szerint – újabb húsz olyan eljárási illeték és igazgatási szolgáltatási díj szűnt meg, amely korábban az állampolgárok és vállalkozások széles körét terhelte.

Díjmentessé vált egyebek mellett a 65 év fölötti állampolgárok útlevelének kiváltása, az elektronikus, nem hiteles tulajdoni lap évenkénti kétszeri lekérdezése, az anyakönyvi kivonat kiállítása és a családi otthonteremtési kedvezmény igényléséhez szükséges igazolás.

A vállalkozások számára ingyenessé váltak a cégalapítás és az alapítással kapcsolatos egyéb költségek, ami a kis- és középvállalkozásokat érinti kedvezően.

Az állami rezsicsökkentéssel összesen 14 milliárd forint megtakarítás maradhat az állampolgároknál és vállalkozásoknál, miután a tavalyi 12 milliárd forint után idén újabb két milliárd forint megtakarítás jelentkezik: ebből másfél milliárd a vállalkozásoknál, félmilliárd a polgároknál marad.

A bürokrácia és az állami rezsi csökkentése mellett új szemléletet tükröz az is, hogy – a szervezeti korszerűsítések részeként – a járási hivatalok megerősítésével az állampolgárok a számukra lehető legközelebbi helyen intézhetik ügyeiket.

Történjen mindez jobb körülmények között, egyszerűbben, gyorsabban, hatékonyan, rugalmasan, olcsóbban.

Ezért dolgozunk.

Dr. Simon László

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!