F. M. Kormányhivatal

2017.05.11. 13:59

Szerteágazóak a feladataik

A szervezeti változások eredményképpen január elsejétől a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály több szakterületet integráló szervezeti egysége lett a Fejér Megyei Kormányhivatalnak.

B. Kiss László

A kormányhivatal a foglalkoztatási, munkaerő-piaci feladatok tekintetében egyes hatásköri feladatokat a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály útján lát el, bizonyos feladatokat a járási hivatalok szervezeti egységein, vagyis a foglalkoztatási osztályokon keresztül gyakorolják, ahol – többek között – az álláskeresők nyilvántartásba vétele is történik.

A főosztály a szakmai irányítási, koordinációs feladatai között működteti az álláskeresők ellátási rendszerét, elvégzi az álláskeresési ellátásokkal kapcsolatos utalásokat is – mondta el elöljáróban Buday Attila, a főosztály vezetője.

A kormányhivatal ezen szervezeti egységének feladata az Európai Uniós forrásból finanszírozott munkaerő-piaci programok szakmai irányítása is. A 13 uniós finanszírozású projekt célcsoportja felöleli az összes regisztrált álláskeresőt, a közfoglalkoztatásban részt vevőket, és megszólítja az inaktívakat is, akik nem szerepelnek a foglalkoztatási osztályok nyilvántartásában. A programokhoz a lakóhely szerinti illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán keresztül lehet csatlakozni. E programok esetében egyébként nem csak az álláskeresők részesülnek támogatásban, hanem a munkáltatók is, amennyiben álláskeresőt alkalmaznak – jegyezte meg Buday Attila. A főosztályvezető kiemelte: 2017-től kiemelten foglalkoznak azzal, hogy a közfoglalkoztatásban levőket „kivezessék” a nyílt munkaerőpiacra. Ezt egyrészt képzéssel kívánják elérni, illetve az olyan cégeknek nyújtott támogatással, amelyek volt közfoglalkoztatottat alkalmaznak.

Rendszeresen állásbörzét és munkáltatói fórumot rendez a főosztály, segítve az álláskeresőket és a munkáltatókat. A fényképfelvétel egy székesfehérvári állásbörzén készült
Fotó: Fejér Megyei Kormányhivatal

2017. január 1-jétől a megyei kormányhivatali hatáskörbe tartozó társadalombiztosítási ügyekben is a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály jár el.

A főosztályhoz tartozik a Rehabilitációs és Szakértői Osztály is, ahol a megváltozott munkaképességű személyek vizsgálata, egészségi állapotának megállapítása történik. Ez ügyben egyébként az első fokon eljáró hatóság a járási hivatal, fellebbezés esetén kerül az ügy a főosztályhoz – tudtuk meg Buday Attilától, aki azt is elmondta: július elsejétől a kormányhivatal illetékessége e tevékenység vonatkozásában Komárom-Esztergom, valamint Veszprém megyére is kiterjed majd.

A főosztályhoz tartozik az Adatbázis-kezelési, Megtérítési és Méltányossági Osztály is. Ennek hatáskörébe tartozik például bizonyos-, a közgyógyellátáshoz kapcsoló ügyek intézése, a baleseti megtérítési eljárással kapcsolatos hatósági eljárások lefolytatása, vagy a méltányosságból engedélyezhető egyszeri pénzbeli ellátások ügye – emelte ki Buday Attila.

2017. január elseje óta az egészség- és nyugdíjbiztosítási ellenőrzések lefolytatása a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya keretében működő Egészségbiztosítási és Nyugdíjbiztosítási Ellenőrzési Osztály feladata. Ez az osztály ellenőrzi például azt, hogy adott munkavállaló után a munkáltató teljesítette-e járulékfizetési kötelezettségét. Az ellenőrzés hivatalból és bejelentésre is indulhat, s a munkáltató is kérheti saját maga ellenőrzését annak érdekében, hogy eleget tesz-e az ezen ügyekre vonatkozó, hatályos jogszabályokban meghatározott kötelezettségének.

A nyugdíjjogosultság megállapításával kapcsolatos ügyekben folyamatosan zajlik az adategyeztetés. Ez nem csak a nyugdíjkorhatár küszöbén állókat érinti, de olyanokat is, akik csak közelednek a nyugdíjkorhatár felé. Az idén az 1960-1964 évben születettek esetében kerül sor az adategyeztetésre, amelyet, az említett osztály szakmai irányítása mellett, a járási hivatalok végeznek – tűnt ki a Buday Attila által elmondottakból.

A főosztály hangsúlyos szerepet vállal a pályaorientációban is. Évenkénti gyakorisággal, már 18 éve rendeznek Székesfehérváron és Dunaújvárosban is pályaválasztási kiállítást az általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói számára, hogy segítsék a pályaválasztási döntéseket. Nagy szükség van ezekre a börzékre, mert úgy tapasztalják, hogy a pályaválasztás küszöbén álló gyerekek nem ismerik megfelelően a továbbtanulásra lehetőséget nyújtó iskolákat, de jellemzően a szakmákat sem – jegyezte meg Buday Attila. A főosztály éppen ezért, minden évben, egy tájékoztató kiadványt is megjelentet.

Ebben tételesen bemutatják a szakmákat, illetve a középfokú oktatási intézményeket. Jellemzően Fejér megyei iskolák szerepelnek a kiadványban, de megjelennek a megye határán túl találhatók is. A főosztály humán szolgáltatásai közé tartoznak azok az egyéni tanácsadások és csoportos tréningek is, ahol álláskeresési technikákat oktatnak. Ezeken iránymutatást kapnak az önéletrajz megírásához és a motivációs levél összeállításához is, továbbá ahhoz, hogyan tudják kapcsolatrendszerüket bővíteni, és miként tudják eredményesen felvenni a kapcsolatot a munkáltatóval.

Ez is, mint minden humán szolgáltatásuk, térítésmentesen igénybe vehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!