F. M. Kormányhivatal

2016.11.21. 07:31

Üzemi balesetek és társadalombiztosítás

Tanácsok az üzemi balesethez kapcsolódóan a társadalombiztosítás által nyújtott természet¬beni ellátások igénybevételével kapcsolatban.

Az egészségbiztosítás szempontjából azt a balesetet, foglalkozási megbetegedést lehet üzemi balesetnek elismerni, amely a munkavégzéssel összefüggésben következett be. Arról, hogy az adott baleset illetve a foglalkozási megbetegedés üzemi baleset-e vagy nem, a társadalombizto­sítási kifizetőhely, illetve a fővárosi, megyei kormányhivatal hoz határozatot, baleseti ellátás csak ennek birtokában vehető igénybe.

A munkahelyi balesetet megállapító határozat jogerőre emelkedéséig a balesettel összefüggő ellátások után a sérült által megfizetett térí­tési díj az Egészségbiztosítási Alapból lesz megtérítve. Az eljárás során az üzemi balesettel összefüggésben általános támogatással kiváltott gyógy­szerekről és gyógyászati segédeszközökről a háziorvos, vagy a szakorvos ad igazolást. Ezt követően az igazolást a társadalombiztosítási kifizetőhely elküldi a sérült lakóhelye szerint illetékes kormányhivatalnak, és csak a sérült által ténylegesen igénybe vett ellátások kerülnek kifizetésre.

A határozat jogerőre emelkedése után az üzemi balesetből, vagy foglalkozási megbetege­­désből eredő egészségkárosodás esetén, a szükségessé vált ártámogatással nyújtott ellátáshoz 100 %-os mértékű támogatás vehető igénybe, ha azt az orvos a vényen az „Üzemi baleset” jogcím bejelölésével rendeli. Erre a sérültnek figyelnie kell, és az üzemi balesetről szóló határozatot minden, az üzemi balesettel összefüggésben igénybe vett orvosi ellátás során fel kell mutatnia, mert csak így jogosult a térítésmentes gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre. Amennyiben ezt a sérült elmulasztja, az ál­talános szabályok szerint rendelt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz költségeinek utólagos megtérítésére nincs jogszabályi lehetőség – tájékoztat a Fejér Megyei Kormányhivatal Csa­ládtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!