F. M. Kormányhivatal

2015.05.20. 16:58

Vállalkozóvá válhat! - Éles versenyhelyzetben a nyílt munkaerőpiacon

A Fejér Megyei Kormányhivatal a 2015. évben is meghirdette a vállalkozóvá válás támogatásának elősegítéséről szóló Pályázati felhívását.

Fejér Megyei Hírlap

- Ezzel a támogatással a legalább egy hónapja folyamatosan álláskeresőként nyilvántartottak, illetve rehabilitációs járadékban vagy rehabilitációs ellátásban részesülők munkaviszonyon kívüli tevékenységgel egyéni vállalkozás keretében, vagy egyéni cég tagjaként, vagy gazdasági társaságnak a társaság tevékenységi körében tagi, tagsági jogviszonyban annak személyes közreműködésre kötelezett tagjaként, illetve gazdasági társasághoz történő csatlakozással tagi, tagsági jogviszonyban annak személyes közreműködésre kötelezett tagjaként, vagy mezőgazdasági őstermelőként történő önfoglalkoztatásának elősegítését kívánjuk támogatni - tájékoztatott Buday Attila, a Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának Főosztályvezetője.

A pályázati támogatásról és az igénybe vehetőség feltételeiről, azok részleteiről Buday Attilát, a Fejér Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának főosztályvezetőjét kérdeztük. Fotó: FMH-Archív

E támogatás csak a vállalkozási tevékenység megkezdése előtt igényelhető. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például már szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában vagy elindította a gazdasági társaság cégbírósági bejegyzését, akkor a támogatás már nem igényelhető.

- Elsősorban olyan személyek vállalkozásának elindítását segítjük elő fogalmazott a szakember, akiknek a benyújtott pályázati dokumentációjából, az üzleti tervéből és a kötelező mellékletek köréből valószínűsíthető, körvonalazható az indítani kívánt vállalkozás legalább középtávú fennmaradása, annak egyedi-, előzetes munkaerő-piaci igényfelmérésen alapuló elképzelése. Az elbírálás során különböző mérlegelési szempontokat is vizsgálat alá vetünk, amelyeket a pályázati felhívásban olvashatnak az érdeklődők, de vannak egyéb kitételei is a támogatás megítélésének.

A tavalyi adatokból kiindulva az idei évi pályázati ciklusban is nagy érdeklődésre számítanak. A tavalyi évben megjelentetett pályázati felhívásra számos telefonos, személyes és e-mailes érdeklődést követően 53 pályázat érkezett be. A 29 nyertes pályázóból 19 fő tartós-, legalább 6 hónapja nyilvántartott álláskereső volt a pályázat benyújtását megelőzően. Tavaly olyan tevékenységi kör elindítását támogatták, mint például a számítástechnika, lakó- és nem lakó épületek bővítése, ruhaipar, irodai kisgépjavítás, vendéglátás, lovarda üzemeltetése, kiskereskedelem, szabadidős sporttevékenység, asztalosipari tevékenység, cukrászat, áruszállítás, növénytermesztés, nyomdaipari tevékenység, építészeti tevékenység, faipari tevékenység.

Legfeljebb 2 millió forintig terjedő kamatmentes tőkejuttatásra lehet pályázni, amelynek legfeljebb kétharmad része vissza nem térítendő, egyharmada visszatérítendő támogatásként igényelhető. Ettől eltérő kevesebb támogatási összeg esetén a vissza nem térítendő támogatás maximum kétharmad része lehet az igényelt teljes támogatási összegnek.

A támogatás tárgyi eszközökre (például gépek, technológiai berendezések, felszerelések, ügyviteli-, számítástechnikai eszközök, szoftverek, haszon- és mezőgazdasági haszongépjárművek, tenyészállatok), a vállalkozás beindításához szükséges ingatlanra (például műhely, üzlet, iroda) vagy mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületre igényelhető. E mellett ha saját tulajdonú ingatlanról van szó a támogatás igényelhető a vállalkozás profiljához illeszkedő építési, bővítési, felújítási, korszerűsítési, átalakítási beruházáshoz is. A támogatás legfeljebb 25 százaléka felhasználható készletvásárlás céljára.

A támogatás forrásarányos.

Ez azt jelenti, hogy a támogatás mértéke nem haladhatja meg a bruttó/nettó összes beruházási költségek 80 százalékát. Ebből következően a támogatás folyósítása is teljesítésarányosan történik-, a teljesítés igazolása mellett, a támogatási szerződés megkötését követően, utólagosan benyújtott eredeti, és a teljes vételár kiegyenlítéséről szóló számlák, vagy adásvételi szerződés és a kifizetést igazoló dokumentumok alapján utólag, forrásarányosan (vagyis a pályázatban betervezett támogatás, saját erő százalékos arányát figyelembe véve) a kedvezményezett számlájára, a számla benyújtását követő 45 napon belül. Előleg folyósítására nincs lehetőség. A támogatás folyósításának vannak egyéb fontos feltételei is, az erre vonatkozó követelményeket a felhívás tartalmazza.

A pályázatot a részletes pályázati egységcsomagban foglaltak szerint kell összeállítani, ez térítésmentesen vehető át a Fejér Megyei Kormányhivatalnál, illetve letölthető annak honlapjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!