Kosárlabda

2015.01.22. 20:27

Európa egyik, ha nem a legnagyobb U16-os férfi kosárlabda tornája Székesfehérváron

Székesfehérvár – A szervezőbizottság javában dolgozik, de már csak az utolsó simítások vannak hátra, a jövő héten kezdődő Szent István Kupára. Idén új csapatokat is láthatnak a nézők.

Matók János

– Idén immár harmadik alkalommal rendezzük meg a január 29-én kezdődő U16-os férfi kosárlabda Szent István Kupát – kezdte tájékoztatását Molnár Tamás ötletgazda, a szervezőbizottság oszlopos tagja, aki önkéntes alapon, társadalmi munkában dolgozik az ügy érdekében. – A résztvevő csapatok: a házigazda Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia, a magyar válogatott, a spanyol Real Madrid, a német Bayern München, a címvédő szerb Partizán Belgrád, a horvát Cibona Zágráb, a szintén spanyol Alicante Akadémia, és az angol Oaklands College Wolves csapata. Az egyértelműen a fehérvári torna színvonalának az értékét jelenti, hogy például a tavaly is látott játékosok közül, többen már felnőtt csapatukban is pályára léptek. Így például a tavalyi győztes Partizán Belgrád fiatalja, a torna legjobbjának (MVP) választott Ivan Boajnics, aki a felnőtt keret tagja, vagy említhetem a fehérvári nézők körében legnépszerűbb Real Madrid kosarast, Luka Doncsicsot, aki a királyi klub felnőtt csapatával készül.

A tavalyi torna legjobbja a belgrádi Ivan Boajnics volt. Fotó: sportopus.com

Információink szerint egyébként korosztályának már az egyik legértékesebb kosarasa Európában, s ha igaz a hír, öt millió euróra taksálják az értékét. Ez egy hír a spanyolok részéről, de ezt én sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom. Ahogy azt a nézők már megszokhatták, minden mérkőzést belépődíj nélkül láthatnak a Vodafone Sportcentrumban. Főtámogatónk, a lokálpatrióta Alföldi Tej jóvoltából pedig ajándék termékekkel vendégeljük meg a csarnokba kilátogatókat. A mérkőzések délben kezdődnek, s azt követően két óránként lépnek pályára a csapatok. Az ünnepélyes megnyitó Cser-Palkovics András polgármester, és az MKOSZ vezetőinek a részvételével csütörtökön 18.45-kor kezdődik. Tornánk elismertségét az is jelzi, hogy jelezte részvételét a Bayern München alelnöke, illetve egy amerikai kosárlabda ügynökség európai megfigyelője, de várhatóan az idén is több játékos megfigyelő is helyet foglal majd a lelátón.

A házigazda csapatot, a Dávid Kornál Kosárlabda Akadémiát illetően Kertész Zsolt edző elmondta, hogy három kulcsjátékosukat is kénytelenek nélkülözni, őket a Vasas kosarasai helyettesítik.

Egyikük, Lévi Kevin a válogatott színeiben lép majd pályára, míg Papp István és Sallai Barnabás súlyos sérülés miatt hiányzik. A többieknél fiatalabb életkorú DKKA célja a tisztes helytállás, de ha lehet, az angol csapatot szeretnék elcsípni a tornán. Melynek fő médiatámogatója a Fejér Megyei Hírlap. A torna részletes menetrendjét, a csoportbeosztást a jövő hét elején olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!