Kosárlabda

2015.02.08. 19:27

Zúgott a szép volt fiúk

A férfi kosárlabda bajnokság 22. fordulójában a TLI-Alba Fehérvár három negyeden keresztül uralta a mérkőzést a Naturtex-SZTE-Szedeák ellen, és rendkívül magabiztos győzelmet aratott.

Káldor András

Székesfehérvár, 1600 néző

Vezette: Györffy, Szabó G., Sallai

Fehérvár: Tóth P. 8/6, SUPOLA 10/6, KROMAH 24, Kalve 6, CSORVÁSI M. 21 Csere: GILCHRIST 21, Simon B. 4, Kovács Á. 2, Juhos 7/3. Vezetőedző: Székely Norbert

Szeged: Jereminov 13/9, Molnár A. 9, Kiss Zs., CSIRICS 26/12, BALABAN 20. Csere: Sztefanovics 3/3, Kuntics 2, Mike, Vezetőedző: Nikola Lazics

Az eredmény alakulása: 3. p.: 4-9. 6. p.: 15-12. 9. p: 26-18. 12. p.: 30-22. 15. p.: 38-28. 18. p.: 47-28. 22. p.: 62-38. 25. p.: 72-45. 28. p.: 80-53. 32. p.: 91-55. 35. p: 96-63. 38. p.: 98-73.

Kipontozódott: Molnár A. (35. perc)

Minden hozzáértő tegye a szívére a kezét, ugye senki nem gondolta azt úgy október táján, hogy ez a párosítás majd rangadó jelleget ölt négy fordulóval az alapszakasz zárása előtt. Mint ismeretes mérkőzés előtt az Alba a tabella 7., míg ellenfele a 8. helyen  állt. Kétségtelenül érezhető volt a feszültség a pályán már a bemelegítés közben, és ez egyáltalán nem véletlen. Mindkét gárda várhatóan a középszakasz középházában folytatja, így duplán fontos volt számukra, hogy ki nyeri az összecsapást.

Augustus Gilchrist a MAFC elleni, szerdai meccsen debütált a magyar élvonalban, a kontinensen is meghatározó együttesnek számító Virtus Granarolo Bologna csapatától érkezett center első alkalommal lépett tétmérkőzésen parkettre a Vodafone Sportcentrumban. Az összecsapást megelőzően a szurkolók azt latolgatták, vajon ki lesz a fehérvári légiósok közül, aki ezúttal kimarad a csapatból. Különösebben nem okozott meglepetést, hogy Brandon Woodra esett Székely Norbert választása. Egyrészt nem nagyon megy mostanában az amerikainak, ezt bizonyítja, hogy utóbbi három meccsén összesen tíz pontot dobott. Másrészt, pedig Ernest Kalve, és Lasan Kromah rendkívül ponterősek mostanában, míg a már említett új szerzemény, Gilchrist számára játéklehetőséget kellett biztosítani.

A szegedieknél Csorvási Levente, Vágvölgyi Ákos, valamint Wirth Ádám hiányzott, a Nyíregyháza ellen az arcára ütést kapó Darko Balaban viszont vállalta a játékot. Jobban kezdett a Szeged, olyannyira, hogy Balaban szerezte a vendégek első három kosarát, és a 2. perc végén már 2-9-es vendégelőnyt olvashattunk az eredményjelzőn. Szép lassan araszolt felfelé ezután a Fehérvár, és Tóth Péter triplája már hazai előnyt hozott az 5. perc végén (11-9). Gilchrist bemutatkozásképp két perc alatt háromszor is beültette a hintába ellenfelét, és gyorsan szerzett hat pontja azt is jelentette, hogy az első játék hajrájában hétpontosra hízott a hazai előny (21-14). Először Kromah sikeres duplája után mentek tíz ponttal a fehérváriak (26-16), és ez a fór két pont híján megmaradt a második negyed kezdetére is.

A folytatásban bár próbált közelebb férkőzni a Szeged, ez csupán hat pont erejéig jött össze, és Csorvási Milán közeli kosara megint csak tíz pontra növelte a kék-fehérek vezetését. Jól pörgött a Fehérvár, régóta várt megoldásokat láttunk tőlük, Supola Zoltán zsinórban öt pontot hintett, és a nagyszünet felé közeledve már acélosnak tűnő, 19 egységnyi volt különbség (47-28) a csapatok között. A pihenő után rögtön Andrija Csirics triplával köszönt be, igaz el kevés volt az üdvösséghez, mert Csorvási M. zsákolással szinte azonnal válaszolt rá. Székely Norbert is nyugodtan kortyolhatott vizes palackjából, tanítványai ellentmondást nem tűrően haladtak az újabb, a harminc pontos határ elérése felé. Ez ugyan nehezen akart összejönni, mert a Szegedből mindig akadt valaki, aki felülírta, de azért a harmadik tíz perc végére már 85-55-t állt a táblán Csorvási M. két hajszálpontos büntetőjét követően. A záró negyed így lényegében formálissá vált, igaz próbált valamelyest szépíteni a bizonyítványon a vendégcsapat. Az Alba, pedig nagykülönbségű előnye tudatában kissé kiengedett, több átadási hiba esett a játékába, de ez annyiban okozott némi zavart, hogy némileg fogyott a harminc pontos előnyből, bár a végére ez is kiegyenesedett, és meglett a harminc közte.

- Nagyon örülök annak, hogy egy olyan mérkőzést játszottunk, amely sima meccs lett. Ugyanakkor még ennél is jobbnak kell lennünk, nem szabad azt hinni, hogy egy ilyen győzelemtől ott vagyunk a legjobbak között. – mondta szerényen Székely Norbert a lefújás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!