Kosárlabda

2016.05.17. 18:30

Atomot hasítani a döntőért

Székesfehérvár - A kosárlabda első osztályban az Atomerőmű SE ellen az elődöntő első összecsapására kerül sor szerdán este az Alba Regia Sportcsarnokban.

Szupkai Gábor

Már a Paks elleni három győzelemig tartó elődöntő következik a TLI-Alba számára. Hazai parketten kezdenek a fehérváriak, és egy győzelemmel szeretnék megadni az alaphangot a szorosnak ígérkező párharchoz.

A negyeddöntőt villámgyorsan lezárta a fehérvári csapat, mindössze három mérkőzésre volt szükség a Kaposvár legyűréséhez, bár ez némileg csalóka. Az első két meccs nagyon szorosan alakult, csupán 3-3 pontos különbséggel győzött az Alba. Majd a harmadik találkozón káprázatos védekezést bemutatva, hatalmas verést mértek Branislav Dzunic tanítványai a somogyiakra.

Az Atomerőmű SE viszont csak egy maximális hosszúságúra nyúlt párharcban tudta felülmúlni a Sopront. Itt, ellentétben az Alba negyeddöntős szereplésével, az első két mérkőzés múlt el komolyabb izgalmak nélkül. A paksiak 95-70-re, a soproniak 89-59-re hozták első hazai találkozójukat. A harmadik derbi már csak három pontos különbséggel dőlt el az ASE javára, majd a következő meccsen a Sopron 72-61-re verte őket. A mindent eldöntő ötödik meccsre Tolna megyében került sor, és újra a mágikus három pontnyi eltérés volt a két csapat között, ezúttal is a paksiak javára, ahol Chriss Dunn és Troy Barnies közel negyven pontot termelt.

Ezzel egyúttal Branislav Dzunic álmai is teljesültek, aki a paksiakat szerette volna ellenfélnek az elődöntőben. Az Alba vezetőedzője kifejtette, jóval közelebb van az atomváros, ami fontos az utazások hosszát figyelembe véve, másrészt személyes tapasztalatai vannak, hiszen 2013. és 2015. között egy bajnoki ezüst- és bronzéremhez segítette a tolnaiakat.

Az alap- és középszakaszban már négy egymás elleni mérkőzés van a két csapat háta mögött, ám egyik gárda sem tudott idegenben diadalt aratni. A paksiak decemberben 96-81-re nyertek, majd kora tavasszal emberfeletti küzdelemben, az utolsó pillanatokban hosszabbításra mentve a találkozót nyert 108-103-ra az Alba. A középszakaszban hazai pályán 97-74-re, egészen parádés játékot nyújtva sikerült kétvállra fektetni az atomvárosiakat. A visszavágón sem a végeredmény, sem a csapat hajrában mutatott viselkedése nem volt túl hízelgő. 50 másodperccel a vége előtt egy paksi palánk alatti kavarodás után Pearsonnál leszállt a lila köd, gyors egymás utánban begyűjtött két technikait. Dunn a megítélt 5 büntetőt hiánytalanul értékesítette, ezzel eldöntve a mérkőzés sorsát, amelyet végül 84-73-ra nyert az ASE.
A végén Spurlock is még a végső dudaszó előtt zárta a mérkőzést könyökkel ütésért, nem ezek voltak a szezon legszebb pillanatai.

Örömhír a hazaiaknak, hogy az elődöntő első mérkőzésén újra pályára léphet kéz-sérülése után Ryan Pearson.

A mérkőzés szerdán este 18.30 órakor kezdődik a Gáz utcai Alba Regia Sportcsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!