Kosárlabda

2016.01.31. 06:50

Az Alba leoktatta az egyetemistákat a fővárosban

A TLI-Alba Fehérvár 24 pontos, magabiztos győzelmet aratott a MAFC vendégeként szombat este.

Szupkai Gábor

MAFC–TLI-ALBA FEHÉRVÁR 84–108 (14–32, 16–28, 24–27, 30–21)

Budapest, Gabányi sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Frányó, Balog Gy., Goda

MAFC: Lakits 2, Tursics 6/6, MISEK 17/3, Debreceni 2, Sihota 15/3. Csere: MÓCSÁN 18/15, Kovács Ádám 11, Smith 7/3, Gruda, Pápai 6, Koncz. Edző: Garai Péter

ALBA: CHERY 17, Supola 5/3, MYLES 18/12, SPURLOCK 18/6, Lóránt 8. Csere: PEARSON15/3, MARKOVICS 11/3, Csorvási M. 9, Filipovics 5/3, Simon B. 2. Edző: Dzunics Braniszlav

Kipontozódott: Lóránt (36. p.)

Még érezni lehetett a festék illatát, a múlt héten a ZTE elleni mérkőzéssel felavatott Gabányi László Sportcsarnokban. A bemelegítésnél úgy tűnt Ryan Pearson kicsit kába is, az első dobásainál még ásítozott, de az átmozgatás végére már énekelt és táncolt a Spice Girls slágerére. A MAFC játékosait a héten egy gyomorfertőzés sújtotta, így kérdéses volt, hogy meg tudják –e ismételni egy héttel korábbi, ZTE ellen nyújtott teljesítményüket. Akkor a zalaiak csak három ponttal múlták felül őket.

Aztán a bemelegítésnél látott kábultságnak nyoma sem volt, rögtön magas fokon égett az Alba, és gyorsan elkezdett kiépíteni egy masszív előnyt. Lóránt Péter dobta az első fehérvári pontokat, majd Ryan Pearson triplája után újra ő volt pontos. 0-7. A MAFC első kosarát Misek Levente dobta, de csapata nem a pontszerzésben, hanem a labdaeladásban nyújtott kiemelkedőt. Gyors egymásutánban háromszor sikerült labdát lopnia a vendégeknek, ekkor alig tartottunk a negyed közepénél, de már mindenki pontot szerzett a kezdőötösből. 5-18. A játékosok koncentráltan és lelkesen játszottak, Ryan Pearson ordítva buzdította társait, miközben Branislav Dzunics erősebb zárásokat követelt támadásban. Az első tíz perc hátralévő részében Anthony Myles és Ryan Pearson vezérletével száguldott a Fehérvár, 14-32-es vendégvezetésnél érte a csapatokat az első szünet.

A második negyed első részében a hazaiaknak egy ideig mindig sikerült válaszolnia a fehérvári pontokra, 25-41 volt az állás, úgy tűnt a MAFC felvette a ritmust. Majd Filipovics Márkó fél perc alatt szerzett öt pontot, annyit, amennyit a fővárosiak tudtak a hátralévő időben a nagyszünetig. Elképesztő játékot mutatott be a Fehérvár. Myles és Spurlock védekezésben nyújtott kiemelkedőt, utóbbi Cheryvel karöltve pontszerzésben is élen járt, de a négy személyi hibánál járó, Lóránt Péter helyére beállt Csorvási Milán is többször zavarba hozta az egyetemistákat. Húsz perc játék után 30-60 állt a jegyzőkönyvben, elkönyvelhettük, hogy nagy izgalmak már valószínűleg nem várnak ránk.

Sajnos erre nem is cáfoltak rá a csapatok, az Alba már csak arra figyelt, hogy ne változzon a különbség. Nem úgy koncentráltak már a vendégek, erre kiváló példa volt mikor Myles nem figyelt, hogy Marquavius Smith három büntetőt dobhat, és már a második után ugrott a lepattanóért. Persze még így félgőzzel is tartotta a távolságot az Alba a fővárosiak ellen, akiktől ebben az időszakban kizárólag Misek Levente játékát lehetett dicsérni. Spurlock ebben a játékrészben is kétszer lopott labdát, a legjobb időpontokban lökve egyet a szekéren, nem is volt gond, 54-87-es állással fordultunk a záró játékrészre.

Ahol a MAFC minden mindegy alapon elkezdett tüzelni, ebben az addig is jól játszó Mocsán Bálint és Pápai Máté voltak a legpontosabbak. Négy perc negyvenöt másodperc volt hátra, mikor Lóránt Péter is újra pályára lépett, de tíz másodperc alatt sikerült begyűjtenie a kipontozódáshoz szükséges személyi hibát, így ismét Csorvási vehette át a helyét, 67-96-os állásnál. Az utolsó percek nem lesznek a legkedvesebb emlékei a fehérvári szurkolóknak, de ez mit sem számított. A kedvencek ekkor már csak a trükkös befejezéseket és a minél szebb akciók vezetését preferálták. Így a lefújásra a harminc pontos különbség lecsökkent kissé, de még így is kijelenthetjük, hogy ezúttal a TLI-Alba Fehérvár oktatta az egyetemistákat. A végeredmény 84-108, magabiztos siker a fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!