Kosárlabda

2016.05.18. 19:20

Esélyt sem adott az Alba

Székesfehérvár – A kosárlabda bajnokság rájátszásában, az elődöntő első mérkőzésén lépett parkettre a TLI-Alba Fehérvár az Atomerőmű SE ellen.

Szupkai Gábor

Ryan Pearson igen, Jerrel Wright nem. Alighogy felgyógyult kézsérüléséből a fehérváriak nagyszakállú játékosa, rögtön más került betegállományba. Azzal az apró különbséggel, hogy Wrightnak nem a keze, hanem a combizma sérült meg, így ő tréningruhában figyelte társai bemelegítését a kispadról.

Első három támadását mindkét csapat pont nélkül zárta, majd a hazaiaktól Kenny Chery értékesített egy fault után három büntetőt és Anthony Myles is gyorsan négy pontig jutott, a paksiak csak kettő és fél perc után tudtak először pontokat felírni az eredményjelzőre. 7-2. A következő két alkalommal is a hazaiak neve mellett emelkedett az összeg, Schmidt Béla ki is kérte első idejét. 11-2. Ez sem sokat lassított a Fehérváron, a vendégek kosaraira duplán replikáztak a hazaiak, Lóránt Péter egymaga 10 pontot szerzett (25-8), az Atomnak ehhez hét percre volt szüksége. Az első negyed végére kicsit összeszedték magukat a paksiak, ám a különbség még így is tetemes volt az első tíz percet követően. 31-17.

A második játékrész is hasonló forgatókönyv szerint indult, az Atomerőmű eredménytelenül dobálgatott, az Albából Luka Markovic és Ryan Pearson voltak a legszorgalmasabbak ebben az időszakban, tovább duzzadt az előny. 44-22. Utóbbi a negyed közepén szinte már hagyományosan szóváltásba keveredett a játékvezetővel, igaz a homlokán éktelenkedő vérző seb erre most okot is adott, Pearson el is vonult egy orvossal az öltözőbe. Kezdett ismét életjeleket adni a Paks, most Branislav Dzunic kért időt. 47-32. A rövid szünet használt is, az első félidő utolsó mozzanata Lóránt hármasa lett, jöhetett a pihenő. 52-34.

A harmadik negyed elejébe már nem aludt bele a Paks, de ez is csak arra volt elég, hogy tartsák a lépést a fehérváriakkal. Alexander Fomin volt a látogatók ponthalmozója ezekben a percekben, a túloldalon Luka Markovic volt a játékrész legjobb dolgozója. Egészen addig míg fél percen belül begyűjtött két technikait, így megtudhatta milyen érzés az, ha egyedül van az öltözőben. 70-51. A harmadik negyed vége kiegyenlített küzdelmet hozott, nem tudott közelebb lopózni a vendégcsapat, megnyugtató előnnyel vághatott neki a záró tíz percnek az Alba. 76-57

Ahol az Atomerőmű hiába próbálta minden energiájával faragni a hátrányát, a Fehérvárnak mindenre volt válasza, és a pályán rögtönzött hárompontos dobó versenyt is megnyerte, Tóth Péter és Simon Balázs jó kísérleteire csak Kovács Ákos válaszolt. 86-67. A hajrában újra magasabb fokozatra kapcsolt a hazai gárda, csak az volt a kérdés, meglesz -e a 100 pont. Erről a Björn Borg fejpántjához hasonló kötést kapó Pearson gondoskodhatott volna, de kihagyta az egyik büntetőt, így „csak” 99-77 lett a vége.

Ezzel a három győzelemig tartó párharcban 1-0-ra vezet a TLI-Alba, folytatás szombaton 18 órakor Pakson.

TLI-Alba Fehérvár–Atomerőmű SE 99-77 (31-17, 21-17, 24-23, 23-20)

Alba Regia Sportcsarnok, 2000 néző

Vezette: Cziffra, Pálla, Frányó

TLI-Alba Fehérvár: Cherry 19/3, Myles 13/6, Spurlock 2, Pearson 10/3, Lóránt 21/6, csere: Markovic 10, Csorvási 11, Simon 7/3, Tóth P. 3/3, Filipovics 2. Vezetőedző: Branislav Dzunic

Atomerőmű SE: Dunn 10, Robinson 4, Barnies 2, Eilingsfeld 12/3, Tóth Á. 5/3, csere: Watkins 11, Kovács 12/9, Fomin 14/3, Will 4/3, Medve 3/3. Vezetőedző: Schmidt Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!