Kosárlabda

2014.08.19. 13:35

Lance Blanks, az Albacomp 1998-as „aranyosa” Székesfehérváron

Lance Blanks, az Albacomp-SZÜV csapatának amerikai irányítója, az első bajnoki aranyat nyerő 1997/98-as csapat oszlopa Székesfehérváron járt, 16 év után újra találkozhattunk.

Silye Sándor

Dávid Kornél, az Alba Regia SC elnöke hívott telefonon, s emlondta, régi kedves ismerős szeretne találkozni velem. Kiderült, Lance Blanks, az első aranyérmet nyerő együttes amerikai kiválósága van itt. Kornél mellett Matus Gábor, Lance és amerikai barátja volt az irodában. Az örömteli üdvözlések és a kötelező – hogy vagy, stb., stb. – „kűrök” után az elmúlt 16 évről fecsegtünk. Lance Blanks az akkori albások vezére volt, emellett ponterős játékosnak ismerhettük meg. Micsoda csapat volt itt akkor! Blanks, Bodrogi, Matus, Halm, Shannon, Dávid, Góbi, Sajni, Csaplát Nagy, Gémes, Képli, Baumgartner, Posch, és az edző Farkas Sándor vezetésével simán nyerte az 1997/98-as szezont, a fináléban 4-1-re verte a Bp. Honvéd csapatát.

Lance a Virginiai és a Texas Egyetem játékosa volt, nemes egyszerűséggel dobógépnek hívták.  Az 1990-es drafton a Detroit Pistons az első körben választotta ki, de játszott a Minnesota Timberwolves csapatában is, összesen 142 meccsen koptatta az NBA parkettjeit. Amikor Európából hazatért, 2000-ben a San Antonio Spurs játékos megfigyelőjeként kezdett, majd adminisztratív igazgatóként dolgozott a klubnál, miközben bajnoki aranygyűrűket szereztek. Később a Cleveland Cavalliers együttesének az általános menedzsere lett, a legutóbbi esztendőben nem dolgozott, pihent, mint mondta, rá is fért már.

-Hogy is folytatódott az élete a magyarországi éve után?

-Egy fél szezont még játszottam, aztán befejeztem a játékos pályafutásomat. Ebből az időből van egy érdekes történetem. Amikor bajnokként indultam haza, a vezetők mondták, szeretnék, ha újabb évet Székesfehérváron töltenék. Mondtam jó, de kértem tőlük ragasztót, ami egyben tartja a bokámat. Azt mondták nem adnak, mert ha mégsem jövök hozzájuk vissza, akkor a ragasztójukat egy másik csapatnak adom Jó, közöltem, ebben az esetben mindenképpen ide igazolok. Ez egészen addig így is volt, amíg az ügynököm nem mondta, hogy mi történt Minárovits Jánossal, ami miatt bizonytalannak éreztem a helyzetet - mondta.

-Ez is mutatja, mennyire ragaszkodtak Önhöz

-Ez így van, és az itt tapasztalható szeretet hatására elmondhatom, aki ide egyszer belép, az bizony nehezen szabadul!

-Gyorsan magasra jutott vezetőként, ugye?

-Amikor befejeztem a játékot, visszamentem Texasba és hamar dolgozni kezdtem a San Antonio Spurs csapatában. Szerencsém volt, mert remek emberek vettek körül, támogattak, amivel tudtak, de az is segített, hogy volt európai tapasztalatom. Kiemelkedő játékosokat szolgálhattam – Duncan a Spursban, LeBron James Clevelandban –, a fantasztikus edzőkről nem is beszélve! Ez mind közre játszott abban, hogy a legmagasabb polcok egyikére juthattam vezetőként az NBA-ben.

-Szerencse kell az életben, de a sikereihez kellett ön is, a múltja, a tapasztalata, a játék ismerete, a tudása

-Nem úgy indultam neki a civil életnek, hogy generál menedzser kell, hogy legyek mindenáron. Egy biztos: akármilyen beosztásban is dolgoztam, mindig a legtöbbet akartam kihozni magamból akár játékosként, akár vezetőként!

-Az NBA a világ legjobb bajnoksága. A játék, a közönség kiszolgálása összességében mi: üzlet, cirkusz, sport?

-Az NBA azért a legjobb a világon, mert itt a kosárlabdát mindenki, mindig a legmagasabb szinten akarja művelni, legyen az edző, játékos, vagy a személyzet bármelyik tagja. A legapróbb dolgokra is alaposan odafigyelünk, és ha a legkisebb részleteket is a legjobban kidolgozva tesszük, valószínű, hogy a végeredmény is a legjobb lesz!

-A szünet után mit fog tenni?

-A célom természetesen az, hogy továbbra is az NBA-ban dolgozzak, mint tettem eddig, az utolsó esztendőt kivéve. Jelenleg azt csinálok, amit akarok, pihenek, látogatom a családom tagjait, a barátaimat, de a célom az, hogy visszakerüljek a nagy játék örök vérkeringésébe, és örömmel tehessem azt, amit az elmúlt 15 évben is tehettem.

-Jön még Magyarországra úgy, hogy segíti az itteni kosárlabdát?

-Never say never, soha ne mondd, hogy soha! Sok mindent hozhat magával az élet, akár ezt is !

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!