Kosárlabda

2014.12.27. 19:20

Megkezdődött az Olimpiai Reménységek Tornája

Székesfehérvár – Szombaton megkezdődött Székesfehérváron a kosárlabda Olimpiai Reménységek Tornája. Nyolc ország 16 évesei kezdték keddig tartó sorozatukat, hogy kiderüljön, ki várhatja reménnyel a későbbi olimpiát.

Silye Sándor

Szombaton nyolc  nemzet jövője feszült egymásnak, hogy négy nap múlva kiderüljön, melyik ország utánpótlása ígér szép kosárlabda jövőt. Nagy hagyományokkal rendelkező nemzetek 16 éves válogatottjai is jelen voltak jelen. Szerbia legendás az utánpótlás nevelését tekintve, hiszen sok fiatal 18-20 éves pattogtat a felnőtt válogatottban, illetve európai élcsapatokban. De a szlovénok, lengyelek, a csehek, szlovákok sem rosszak, az osztrákoknál, a románoknál pedig egyre népszerűbbé válik a sportág, így nyilvánvaló, hogy a fiatalokra is egyre nagyobb gondot fordítanak. E nemzetek csapatival mérettette meg magát Magyarország 16 éveseinek a csapata. A magyar csoportban Csehország, Románia, Szlovénia volt található.

A torna első csatáját Lengyelország és Szlovákia játszotta egymás ellen, a lengyelek magabiztosan, 91-60-ra győztek. A legeredményesebb játékosok Makowski (14/9, Wilczek 14/3, illetve Bizub 12 voltak. Utánuk Szerbia és Ausztria csapatai (ez a négy a másik csoport legénysége) néztek farkasszemet egymással. Ahogy várható volt, 73-54-re Szerbia nyert, a legjobb dobók: Rutesic 14/12 illetve John 17/6.

Mészáros Lajos, az MKOSZ utánptólás szakmai koordinátora köszöntötte a jelen lévő csapatokat. Fotó: Koppán Viktor

Mészáros Attila alpolgármester, Mészáros Lajos a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége utánpótlás szakmai koordinátora megnyitóját követően lépett parkettre a magyar csapat.

– A kiválasztó programtól kapott játékosokkal dolgozunk. Romániában már voltunk egy tornán, de még ismerkedünk egymással. Még lesznek kiválasztók, de remélem a Szent István Kupa küzdelmeire összeáll a válogatott – mondta Váradi Attila, a válogatott edzője.

Magyarország–Csehország 68-83 (18-22, 14-16, 18-24, 18-21)

Magyarország: Kiss 4, Katona 13/3, Fazekas 6, Werner 8, Németh 2, csere: Ábrahám 6, Papp 12, Füzi, Mucza 10, Radnai 2, Goldring 4, Zsebe 2 szövetségi edző: Váradi Attila.

Csehország: Farsky 2, Welsch 14, Havlik 7/3, Kulcak 9/3, Savics 23/3, csere: Svoboda 6, Vycha 4, Mraz 6, Siler 9/3, Hrabovszky, Kalek, Slavik 4, szövetségi edző: Balint Peter.

A magyar srácok szerezték az első találatot, de néhány perc után átvették a csehek a vezetést, és a 6. perc elején már 14-7-re vezettek. A magyarok ellenfele keményen védekezett, így 5 perc után megvolt az öt személyi hibájuk, gyakorolhatták hát fiaink a büntető dobásokat, és ledolgoztak egy ötöst a hátrányukból. A cseh fiúk ismét nekilódultak (8. perc: 12-20), ennél csak az volt sajnálatosabb, amikor Papp Barna egy rossz mozdulat után megsérült, de szerencsére később vissza tudott állni. A 15. percben megvolt a közte tíz (23-34), de a nagyszünetre belátható távolság, hat pont volt a két társulat között.

Térfélcsere után 3 perc után visszaállt a rend (36-47), de „hullámlovasaink" harmadolták 12 pontos rossz periódusukat (27. perc: 47-52). De az újabb leállás vége az lett, hogy a 2 pontos cseh vezetésből a záró szakasz kezdete előtt újra 12 lett oda. Kétarcú volt a csapatunk, de ezt tudjuk be fiatalságuknak. A 34. percben 69-50-re vezetett az ellenfél, nehéznek látszott a visszazárkózás. Egy szép Welsch, Savics alley-ouppal már 20 ponttal vezettek a csehek, a magyar legények 4 perc alatt csak 4 pontig jutottak. Láttunk ügyes gyerekeket, a cseheknél Savics, és az NBA-t is megjárt Welsch testvérének a fiát, nálunk

A torna vasárnap folytatódik, 16 éveseink 17.30-tól Románia ellen játszanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!