Kosárlabda

2015.08.26. 13:30

Filipovics Márkó tudja, még sokat kell tanulnia

Egy évet töltött a tengerentúlon, egy kaliforniai akadémián pattogtatott, San Francisco mellett, egy közeli településen. A várakozásokkal ellentétben az Egyesült Államokból nem nevelőegyesületéhez, Kaposvárra igazolt, hanem a TLI-Alba Fehérvár ajánlatát fogadta el.

Horog László

A 19 éves Filipovics Márkó nagy reményekkel költözött a koronázó városba.

- Mikor keresték meg a TLI-Alba vezetői?

- Közvetlenül az Európa-bajnokságot követően, végül kétéves megállapodást kötöttünk. Kaposváron születtem, kezdtem kosárlabdázni, s ott mutatkoztam be 17 évesen az élvonalban, a 2013-14-es szezonban. Logikus volt, hogy ismét ott folytatom, ám én a nehezebb utat választottam, Fehérváron szeretnék sikeres lenni. Apukám, Filipovics Gordan Magyarországon Szolnokon és Kaposváron játszott, Somogyban vonult vissza, hosszú évek óta a kaposváriak másodedzője. Szerette volna, ha visszatérek, valamint anyukám is ezt javasolta. Úgy gondolom, itt többet fejlődhetek, ugyanis az Albában nem csak a felnőtt együttesben, az U21-es gárdában is lehetőségem lesz bizonyítani. Természetesen inkább az első csapatban.

Filipovics Márkó meg akar küzdeni a játékpercekért az Albában

- A közelmúltban bonyolított, bronzérmet hozó, remek hangulatú, fehérvári, B-csoportos kontinensviadal befolyásolta a döntését?

- Nem. Még akkor sem, ha nagyszerű két hetet töltöttem Fehérváron, kiváló teljesítménnyel jutottunk a legjobbak közé, nekem is jól ment, 10,4 pontot átlagoltam. Fehérvárt az itt töltött napok ellenére alig ismerem, egyszer jártam a belvárosban. Persze, ez rövidesen változni fog.

- A tengerentúlon nem marasztalták?

- De igen, a Palm Beach State College ösztöndíjat ajánlott, de a hazatérés mellett döntöttem. Egy évet töltöttem a középiskolás bajnokságban szereplő Prolific Prep Academy együttesében, a suli a hetvenezres lélekszámú Napa városában, San Franciscótól nem messze található. A gimnázium utolsó évét végeztem ott, eleve így terveztem. Úgy utaztam ki tavaly nyáron, hogy nem tudtam angolul, egy esztendő alatt sikerült megtanulnom. Az első félévben 3-as poszton számítottak rám, majd 4-esben, később kevesebbet játszottam, de így is húsz pontot töltöttem a pályán átlagban. Úgy gondolom, a 206 centiméteres magasságommal erőcsatárként és magasbedobóként is használható vagyok.

- Mi az igazi erénye?

- Itthon gyors és atletikus, valamint jól dobó játékosnak számítok a korosztályomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!