Kosárlabda

2016.02.08. 13:49

Negyedszer rendezik meg a nemzetközi Szent István Kupát

Székesfehérvár - Nyolc csapat részvételével rendezik a kontinens egyik legrangosabb utánpótlás kosártornáját, a Szent István Kupát. Csütörtök déltől vasárnap estig.

Horog László

Február 11-én, csütörtökön délben ismét elrajtol az immár negyedik alkalommal megrendezsére kerül, U16-os kosártorna a Vodafone Sportcentrumban. A seregszemle az évek során Európa egyik legkomolyabb korosztályos rendezvényévé nőtte ki magát. Az A-csoportban szereplő Real Madrid, Cibona Zagreb, Fenerbahce, a magyar korosztályos válogatott, valamint a B-jelű kvartettben érintett Bayern München, Partizan Beograd, a Stellazzurra Roma és a Dávid Kornél Akadémia garancia a minőségi kosárlabdára. Utolsóként a török Fener került a résztvevők közé, a lett VEF Riga helyett. Ezt nem is bánják a szervezők, a kontinens élvonalába tartozó, Boszporusz-partiak rendkívül erős együttessel érkeznek.

A hétvégén a klubcsapatában szerepel a DKKA két válogatottja, Takács Milán és Takács Martin

A rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, a torna megtekintése ezúttal is mind a négy napon ingyenes.

A főszervező, Tonk Emil elmondta, komoly köszönettel tartoznak a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, hogy lehetővé tette az erőpróba megrendezését, Székesfehérvár városának, hiszen ezúttal is minden támogatást megadtak. Továbbá az Alba Regia SC-nek, akik rendkívül rugalmasan álltak a rendezvényhez. Ugyanis szombaton a TLI-Alba felnőtt, valamint U20-as együttese is bajnoki mérkőzést vív a csarnokban, mégis sikerült közös nevezőre jutniuk, senkinek nem sérülnek az érdekei. A szombat tehát különleges nap lesz, pályára a korosztályos válogatott, a TLI-Alba felnőtt és utánpótlás együttese, valamint több, külföldi sztárcsapat is.

- Az összes mérkőzés élőben megtekinthető a rendezvény internetes felületén. Persze, reméljük, a nézők nem otthon, hanem a csarnokban követik majd az eseményeket. Hat együttes állandó résztvevője a tornának, ám igyekszünk mindig színesíteni a palettát, ezúttal a Fener mellett a Stellazzurra Roma számít újdonságnak. Utóbbiak érdekessége, hogy náluk játszik az erdélyi Bobroczky Róbert, aki 16 évesen már Európa legmagasabb játékosa, 229 centiméterrel. Ráadásul még erőteljes növésben van - közölte Tonk Emil.

Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila elmondta, a város nevében szeretné megköszönni a szervezőknek, hogy negyedszer kerül sor az erőpróbára. A zsúfolt, szombati nap különösen sok fejtörést okozott, de közös akarattal sikerült áthidalni a problémákat.

Az Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre hozzátette, természetes volt, hogy a város, sőt, az ország határain is túlmutató torna megszervezését minden eszközzel segítik.

- A klubunk stratégiája az, hogy az utánpótlásunk rangos külföldi csapatokkal találkozzon, lemérhessék, hol is tartanak valójában. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a torna, a saját csarnokunkban. A cél az, hogy minél több játékosunk legyen a korosztályos válogatottakban és a felnőtt együttesünkben. Külön öröm, hogy a DKKA két tehetsége, Takács Milán és Takács Martin a nemzeti együttes tagja.

A főrendező, Varga Róbert elmondta, minden esztendőben pályára lépnek olyan klasszisok, akik a közeli jövőben meghatározó játékosokká válnak a nagyok között is. Az utóbbi években, a Szent István Kupán bizonyító kosarasok közül a madridi Luka Doncic és Dino Radoncic már a királyiak felnőtt csapatában is egyre több lehetőséghez jut a spanyol bajnokságban és a nemzetközi porondon egyaránt. A szerb Partizanban szereplő Vanja Marinkovic és a müncheni Richard Freudenberg szintén meghatározó tagja a klubjának.

A Dávid Kornél Akadémia tehetségei, a Takács ikrek ezúttal nem a nemzeti együttesben, hanem klubjukban bizonyítanak. Elmondták, tisztában vannak vele, rendkívül nehéz mérkőzések várnak rájuk a négy napon. Szeretnének minél jobban szerepelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!