Kőszárhegy

2017.07.25. 20:35

Bográcsos kakaspörkölt Kőszárhegyen

KŐSZÁRHEGY A sátraknál, a bográcsok körül derék ízmesterek sürgölődtek. Nyert a Pajkaszögiek csapat, megelőzve a Bajos Csajok és az EFB alakulatát.

V. Varga József

A Pajkaszögiek elnevezésű különítmény bográcsában ízletes kakaspörkölt rotyogott. Kicsit feljavították (most nem áruljuk el, hogy mivel", mivel...), hozzá galuskát és a nagymama receptje szerinti pirospaprikás, tejfölös uborkasalátát kínáltak.

Marhapörkölt tarhonyával, vágott savanyúsággal, zserbóval és vörösborral EFB-módra Fotó: VV

A zsűri elnöke, a rétimajori Halország első embere, Lévai Ferenc ezt külön is kiemelte az értékeléskor. A hétvégi céges családi és sportnap gasztronómiai megmérettetését meg is nyerte alkotásával a válogatott gárda.

Pajkaszögiek kakaspörköltje

Álljon itt most az ő bográcsos kakaspörkölt receptjük. Hozzávalók: 7,5 kg-os kakas (aprólékával együtt), 7 közepes fej vöröshagyma, 7 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 160 g csemege, illetve 160 g csípős paprikakrém, 240 g gulyáskrém, 2 kávéskanál őrölt fűszerkömény, só és bors ízlés szerint, 3 evőkanál őrölt fűszerpaprika. Elkészítés: feldaraboljuk a kakast, felkockázzuk a vöröshagymát.

Lévai Ferenc mellett jobbról Simon István Fotó: V. Varga József

A zsírban a hagymát kevés vízzel - éppen csak befedje - kb. egy órát főzzük. Ha a vöröshagyma megpuhult, beletesszük a húst, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a paprikakrémeket, a gulyáskrémet és az őrölt köményt. Forrás után 1,5-2 órát főzzük, időnként meg-megrázva a bográcsot. Ha megfőtt, 3-4 evőkanál őrölt pirospaprikával megszórjuk, és kb. 10 percig tovább főzzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!