Kulcs

2014.08.12. 15:57

In memoriam Ásó István

Életének 81. esztendejében elhunyt Ásó István táncpedagógus, a Fejér Megyei Művelődési Központ volt igazgatóhelyettese, a Fejér Megyei Népi Együttes egykori művészeti vezetője.

Ásó István Székesfehérváron az Alsóvárosban született. A Táncsics Mihály Kollégium tánccsoportjában kezdte pályafutását, majd a MÁV és MSZBT együtteseiben táncolt. 1953-ban felvették a Színház és Filmművészeti Főiskola táncrendezői szakára. A főiskola után táncoktatással foglalkozott Fejér megyében: sok ezer fiatalt tanított mozgáskultúrára és nevelt az alapvető emberi értékekre.



1960-tól a Fejér Megyei Művelődési Központ főelőadója, később igazgató-helyettese lett. 1959-1976-ig a Fejér Megyei Népi Együttes (ma Alba Regia Táncegyüttes) művészeti vezetője. Egész életét a táncművészet szolgálatában élte le, segítette a megye néptánchagyományainak módszertani munkáját, és Pesovár Ferenc néptánc- és népdalgyűjtő tevékenységét. Legsikeresebb koreográfiái az „Alapi ugrós”, a „Sárréti táncok” és a „Párválasztó” voltak, ez utóbbi első díjat nyert az egykori Szovjetunió „Aranypáva” nemzetközi vetélkedőjén.

Ő rendezte a nagysikerű Alba Regia Társastáncversenyeket is a városban, valamint az első táncházrendezvényeket az Építők Művelődési Házában.1976-tól a Magyar Táncszövetség munkatársaként dolgozott nyugdíjazásáig.Kétszer kapott „Székesfehérvárért” emlékérmet.Az Alba Regia Táncegyesület és a Baráti köre fájdalommal búcsúzik mesterétől, Ásó Istvántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!