A mentőbalesetek csökkentésére fejlesztettek ki egy új eszközt

2017. február 06., 12:21 forrás: HVG
komment
A műszer egy különleges hangjelzéssel szakítaná meg a környékbeli autókban szóló zenét, ezzel garantálva, hogy a sofőr észrevegye a közelgő mentőt.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A hangos zene az autóban nemcsak káros lehet a hallásra, hanem gyakran ez az oka annak, hogy a sofőrök nem veszik észre a szirénázva közeledő mentőautót.

A HVG cikke szerint a svéd Királyi Technológiai Intézet szakemberei egy olyan rendszert fejlesztettek ki, ami képes egy figyelmeztető hangjelzéssel megszakítani az autóban a zenét/rádióadást, ha egy mentőautó épp a baleset helyszínére siet. A technológia azoknál az autós készülékeknél alkalmazható, amelyek támogatják a Radio Data System (azaz az RDS) formátumot. Erre az utakon közlekedő járművek elsöprő többsége képes.

A rendszer figyeli az autó sebességét is, így például egy autópályán már jóval azelőtt jelez, hogy az autós az adott helyszín közelébe érne.  Svédországban idén tavasszal egy tucatnyi mentőautóval fogják tesztelni a rendszert, az eredmények fényében pedig később máshol is elterjedhet a technológia.

Egy ilyen fejlesztés nagyon hasznos lenne hazánkban is, tavaly ugyanis 550 olyan baleset történt, aminek egy mentőautó is a részese volt.

2017. február 06., 12:21 forrás: HVG

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...