Külföld

2016.10.28. 08:07

Amerikai elnökválasztás - Trump: nem is kellene megtartani a választást!

Washington- Donald Trump republikánus párti elnökjelölt helyi idő szerint csütörtökön egy ohiói kampányrendezvényen kijelentette: nem is kellene megtartani az elnökválasztást, elég lenne őt kihirdetni győztesnek.

A republikánus elnökjelölt csütörtökön egész nap Ohió államban kampányolt, délután Springfieldben, este pedig Toledóban. 
A toledói kampánykörúton azt mondta: "el kellene törölnünk a választást, és Trumpot kihirdetni, nemde?". Majd hozzátette: "mit vacakolunk itt ezzel, végül is az ő (Clinton) politikája olyan rossz! Srácok, nagyon nagy köztünk a különbség!".


Trump kifejtette aztán, hogy egyértelműen és nyilvánvalóan ő a jobb jelölt, ezért verseny nélkül kellene győznie. Majd elmondta, hogy kampányrendezvényeinek új jelszava, a "csapoljuk le a mocsarat!", prímán bevált, mert ő a "korrupt washingtoni politikai elitet" akarja megtisztítani, úgy, ahogyan a mocsarat szokták lecsapolni.

Bár meglehet, mondatait viccnek szánta, az amerikai sajtóban nagy visszhangot keltettek. Még etimológusokat is megszólaltatnak, akik a "csapoljuk le a mocsarat" kifejezést elemzik. Felidézik, hogy ezt a kifejezést a demokrata párti Nancy Pelosi is használta, 2006-ban, amikor a republikánusok elvesztették többségüket a képviselőházban, és Pelosi közölte: "lecsapoljuk a mocsarat", vagyis tízévnyi republikánus többség után rendbe teszik a képviselőházat. Használta ezt a kifejezést George W. Bush elnök védelmi minisztere, Donald Rumsfeld is, aki a "terrorizmus mocsarát" akarta lecsapolni, de "mocsárcsapolásban" jeleskedett Ronald Reagan is, aki 1983-ban a túlterjeszkedő, nagy létszámú kormányzatot akarta "mocsárként lecsapolni".

A tréfálkozástól függetlenül, Donald Trump csütörtök este is Hillary Clintont támadta, azt hangoztatva, hogy "a korrupt politikai rendszer kreatúrája".

A republikánus párti elnökjelölt a felmérések szerint jelenleg országosan hat százalékpontos hátrányban van Hillary Clintonnal szemben, sok államban pedig ennél jóval nagyobb arányú a demokraták elnökjelöltjének előnye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!