Külföld

2012.02.27. 14:35

Az olaszok keresnek a legkevesebbet?

Az olaszországi átlagfizetés a legalacsonyabbak között van az eurózóna tagállamai közül - derült ki az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának felméréséből, amely szerint az olasz munkavállalók a spanyoloknál és a görögöknél is kevesebbet keresnek.

MTI

Egy olasz munkavállaló 2009-ben átlagosan bruttó 23.406 eurót keresett. Ez alacsonyabb a Görögországban (29.150), Spanyolországban (26.316) és Cipruson (24.775) mért átlagnál. Az olaszok fizetése csak a portugálokét (17.129), a szlovénokét (16.282), a máltaiakét (16.158) és a szlovákokét (10.387) előzte meg.

 

 

Az olasz napilapok által hétfőn címoldalon közölt Eurostat-felmérés egy középvállalat dolgozóinak kereseti táblázatait hasonlította össze. Hasonló beosztásban és munkafeltételek között az olasz munkavállaló közel a felét keresi német, luxemburgi vagy holland kollégájának. Egyharmadát annak, amit Dániában keresnek. Az Eurostat rangsorolásában az olasz átlagkereset a tizenkettedik helyen áll.

"Olaszországban alacsony a munkabér de magas a munkaerőköltség, ezen kell változtatni" - kommentálta az adatokat Elsa Fornero, a római kormány munkaügyi minisztere. "Egy olasz rendőr havi nettó 1.500 eurót keres, legatyásodva üldözzük a bűnözőket; reméljük, hogy a Monti-kormány a politikusok fizetése helyett a bérből és fizetésből élőkkel foglalkozik" - mondta Pasquale Cafagna a Siulp rendőrszakszervezettől.

A fizetések alacsonyak, de az élet drága - tette hozá Carlo Pileri, az Adoc fogyasztóvédő egyesület elnöke. Elmondta, hogy az olaszok naponta 37 eurót költenek, vagyis a napi nettó keresetük közel 80 százalékát. Az újságok szerint az olasz keresetek 2005-2009 között 3,3 százalékkal emelkedtek, miközben Spanyolországban a növekedés 29,4 százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!