Külföld

2011.05.06. 14:50

Becsületgyilkosság Indiában: két fiatalt köveztek halálra

Az indiai rendőrség pénteken őrizetbe vett nyolc személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy halálra köveztek egy fiatal párt pusztán azért, mert összeházasodtak annak dacára, hogy nem egy kaszthoz tartoztak.

MTI

A 20 év körüli Radzsiv Verma és Renu Pal nem kaptak szülői belegyezést ahhoz, hogy hivatalosan is összekössék az életüket, mivel a kasztrendszer alapján különböző társadalmi csoportot képviseltek. A fiatalok ezért múlt vasárnap megszöktek otthonukból, az Uttar Pradés állambeli Nagla Khuruból, majd egy nap múlva már házaspárként tértek oda vissza. A faluban azonban a lány családjának vezetésével összegyűlt feldühödött tömeg várt rájuk, és a hagyományok felrúgása miatt halálra kövezte őket.
A hatóságok az esettel összefüggésben "becsületgyilkosság" miatt őrizetbe vettek nyolc személyt. A rendőrség egyik illetékese "szégyenletesnek" nevezte a történteket és azt a tényt, hogy a modern kori társadalomban emberek az idejétmúlt szociális normákba kapaszkodva és a kasztrendszerre hivatkozva akadályozzák meg két fiatal szerelmét.
Márciusban az indiai legfelsőbb bíróság azt kérte minden állam kormányától, hogy "irgalmatlanul" lépjen fel a becsületgyilkosságok kiirtása érdekében.
Bár Indiában semmilyen hivatalos adatot nem tesznek közzé az ilyen jellegű bűncselekményekről, egy 2010-ben kiadott független jelentés szerint egyedül az ország három északi államában - Harijána, Pandzsáb és Uttar Pradés - évente 900 becsületgyilkosságot követnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!