Külföld

2017.06.27. 09:46

London nem utasítja el az uniós polgárokat

Brexit után csak a veszélyesnek megítélt vendégektől szabadulnának meg a britek - írja a Magyar Idők.

 

Kevés újdonsággal szolgált a britek uniós állampolgároknak szóló brexit­ajánlata, a Theresa May vezette kormány gyakorlatilag megismételte a múlt heti uniós csúcson tett javaslatát, miszerint London komoly és méltányos jogokat biztosítana a szigetországban élő EU-s állampolgároknak.

A jelen pillanatban Nagy-Britanniában élő európaiaknak tehát nincs okuk aggodalomra, ők és családjaik sem kapnak majd pluszkötelezettségeket, és természetesen az országot sem kell elhagyniuk.

A hétfőn nyilvánosságra hozott, 15 oldalas dokumentum alapján a már tartózkodásra jogot nyert személyek a Brexit után gyakorlatilag a britekhez hasonló bánásmódban részesülhetnek.

– Az egyetlen, nem biztosított lehetőség a szavazati jog, de ezt is elnyerhetik, amennyiben állampolgárokká válnak – kommentálta az ajánlatot David Davis. A brexitügyi miniszter egyúttal leszögezte: az uniós állampolgárok deportálása kizárólag akkor lesz lehetséges, ha azok veszélyt jelentenek a közbiztonságra. A brit The Telegraph értékelője szerint ez a gyakorlatban némi szigorítást jelent, hiszen Londonnak az uniós távozást követően azt kell bizonyítania, hogy az adott személy jelenléte káros a közjóra nézve. Az eddigi uniós iránymutatás értelmében a társadalom alapvető érdekeire veszélyt jelentőket lehetett eltávolítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!