Külföld

2009.08.03. 04:59

Fucking lakóinak elegük van - bekameráztatják a helyiségnévtáblákat

FMH - Immár kamerákkal őrzik Fuckingot, a kis osztrák falu helységnévtábláit, mert a turisták állandóan lelopkodják.

feol.hu

A szó angolul a legközönségesebb változat a szeretkezésre, ezért aztán nagy a sikere. Az osztrák falu lakói nem ezért választották és persze nem is ők választották, hanem a távoli történelembe vesző elődök. A fuckingnak német jelentése nincs, bár egyes gyanítások szerint azért németül is köze lehet a szexhez, más elmélet alapján Lord Focko földesúrról kapta a falu a nevét még a VI. században.  
A névtáblalopkodás is régikeletű, bár nem másfélezer éve dívik. A II. világháború után lett világhírű a falucska amerikai katonáknak köszönhetően, akik alig tudtak nevével betelni. Manapság az angolszász turisták már a térképen meglátva is nagyokat röhögnek, és vidáman látogatnak el a mindössze 104 lakosú faluba, hogy fényképeztessék magukat a Fucking tábla alatt. Többen azonban "képtelenek elengedni" a táblát, és hazaviszik emlékbe.
A fuckingiaknak már abból is elegük van, hogy állandóan kiröhögik őket lakhelynevük miatt, hát még hogy pénzükbe kerül a szüntelen táblapótlás. Négy éve valósággal bebetonozták a táblákat, és akkor úgy vélték, hogy egész éjjel dolgoznia kell annak, aki el akar egyet lopni. 
Vagy mégsem kellett, vagy igen dolgosak a "fuckingozó" turisták, mert ez sem segített. A minap ezért a fuckingiak bekamerázták tábláikat.  
Egyébként nem Fucking az egyetlen osztrák falucska, amelynek lakosai kínosan érzik magukat, ha meg kell mondaniuk, hova valósiak. Ezekről a zavarba ejtő osztrák településnevekről már külön könyv is született Franz Dürnsteinernek köszönhetően. Az ő gyűjtéséből kiderül, hogy létezik Ausztriában Kotzendorf nevű helység, amely viszont nem angolul, hanem németül értelmes: Okádásfalvát jelent. Van azután Hundessen, amely magyarul Kutyafalófalu, továbbá Mösendorf, amely Koszfészek - legalábbis a neve alapján.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!