Külföld

2017.03.26. 11:25

Nőt választottak Hongkong kormányzójává

A Peking által támogatott Carrie Lamot választották Hongkong vezetőjének - adja hírül a HVG.

A híradások szerint Carrie Lam 777 voksot gyűjtött össze a közel 1200 fős választási kollégiumban - írja a hírportál. Lam lesz a világ egyik pénzügyi és kereskedelmi központjának számító város első női kormányzója.

A választást fokozott biztonsági intézkedések mellett tartották Kína különleges közigazgatási övezetének számító Hongkongban. Öt évre választották meg a végrehajtó hatalom vezetőjét. A titkos szavazást a hongkongi kiállítási- és konferenciaközpontban tartották. A választási kollégium ismert politikusokból, üzletemberekből, tudósokból, vallási és társadalmi vezetőkből állt.

Az 59 éves Carrie Lamot abszolút esélyesnek tartották, ő volt a hivatalban lévő adminisztráció "második embere". Legfőbb riválisa John Tsang volt pénzügyminiszter volt, és csupán 365 voksot gyűjtött. Holott Tsang népszerűbb volt a honkongiak körében, mégis Lam győzött, mert Peking őt támogatta.

Hongkong hivatalban lévő kormányzója, Leung Csung-jing tavaly decemberben jelentette be, hogy nem kívánja meghosszabbítani mandátumát. Családi és személyes okokra hivatkozott, de elemzők rámutattak arra, hogy Leung nem volt túl népszerű Hongkongban.

A szociológus végzettségű Carrie Lam nagy tapasztalatot szerzett a közigazgatásban, 36 éve dolgozik a hongkongi adminisztrációban, és az elmúlt években több fontos tisztséget töltött be: 2007-tól 2012-ig fejlesztési miniszter, majd ezután főminiszter volt. Két gyermeke van, és hithű katolikus. Július elsején veszi át a kormányzói tisztséget Leungtól - aznap fogják ünnepelni a húszadik évfordulóját annak, hogy Hongong visszakerült Kína fennhatóság alá, és ebből az alkalomból várhatóan odalátogat Hszi Csin-ping kínai elnök.

A hétmillió lakosú, különleges kínai közigazgatási státust élvező városállam az "egy ország, két rendszer" elve alapján egyfajta autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking az utóbbi években "rövidebbre fogta a gyeplőt", és többször megpróbálta növelni befolyását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!