Külföld

2017.03.22. 15:11

Lövöldözés történt a brit parlament épületénél (frissítve!)

Lövöldözés történt szerdán a brit parlamentnél. Az első jelentések több sebesültről szólnak, a parlament és a vele szomszédos képviselőház épületét a rendőrség kiürítette.

Az eseményről az első információkat politikusok és újságírók töltötték fel közösségi oldalaikra. Szemtanúk elmondásai alapján több sebesültet ápoltak és egy férfit is láttak késsel az épületben - közölte a BBC.

A parlamentben dolgozókat felszólították, hogy maradjanak az irodáikban. A BBC tudósítójának, Laura Kuenssberg-nek egy helyi rendőr elmondta, hogy valakit meglőttek.

Frissítés:

16:53 - A Reuters brit hírügynökség fotóinak tanúsága szerint legalább négy sérült fekszik a Westminster hídon, többen erősen véreznek, és úgy tűnik, nincsenek eszméletüknél.

Az egyik fényképen egy ember egy londoni autóbusz kerekei alatt fekszik.

Időközben bejelentették, hogy Theresa May brit kormányfőnek nem esett baja, biztonságban van, de azt nem fedték fel, hogy hol volt a merénylet idején.

A rendőrség közlése szerint egyelőre nem tudni, mi volt a késelős merénylő indítéka.

Forrás: CNN


Forrás: Euronews

A brit rendőrség egyelőre terrorista támadásként kezeli a londoni parlament közelében történt incidenst, amíg a tények mást nem igazolnak - közölték Twitteren.

17:36 - A London Eye és a Buckingham Palota is bezárta mára kapuit.

Terrortámadás volt Londonban szerdán délután. A Scotland Yard tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszansúlyosan megsérülteka London belvárosában szerdán elkövetett merényletben. A szerdán estig rendelkezésre álló nem hivatalos adatok szerint a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először gyalogosok közé hajtott, majd egyterű járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.

Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett járőröző rendőrökre támadt, és legalább egyiküket megkéselte. A támadóra a rendőrök rálőttek, de szerda estig nem vált hivatalosan ismertté, hogy életét vesztette-e.A francia miniszterelnök szerdán este bejelentette, hogy a sérültek között több francia iskolás gyermek is van.

A parlamenttel szemközt lévő St. Thomas kórház orvosai a médiának arról számoltak be, hogy az odaszállított sérültek közül többen válságos állapotban vannak.Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terror-fenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen. Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!