Külföld

2017.07.19. 15:06

Majdnem egész Németországot be kéne vetni szójával

BRÜSSZEL - Tizennégy uniós ország agrárminisztere írta alá a napokban az Európai Szója Nyilatkozatot a brüsszeli Magyar Állandó Képviseleten.

Fejér Megyei Hírlap

Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere látta el kézjegyével a dokumentumot. A szójanyilatkozat része annak az európai törekvésnek, amely minimalizálná az unió súlyos fehérjenövényimport-függőségét.

Hiszen a kontinens mezőgazdasága, ezen belül is elsősorban az állattenyésztés nagymértékben függ a Dél-Amerikából behozott, döntő arányban genetikailag módosított szójától. Európa egyébként több irányban indulna el a probléma megoldása érdekében, egyes szakértők szerint jelentősen csökkenteni kellene a hústermelést és húsfogyasztást az EU-n belül, ugyanis ez amellett, hogy javítaná a lakosság általános egészségi állapotát, csökkentené a döntő arányban genetikailag módosított szója behozatali kényszerét.

Az importfüggőség mérséklésének ugyancsak alapvető eszköze lenne a közösségben belüli termelés ösztönzése is. Ma csaknem egész Németországot be kellene vetni szójával, hogy a közösség az állati takarmányozást önerőből meg tudja oldani – ez jól jelzi a probléma jelentőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!