Kultúra

2009.08.22. 02:28

A 105 éves festő legújabb munkái

Budapest - A 105 éves Lossonczy Tamás festőművész előtt tiszteleg tárlattal a Magyar Nemzeti Galéria. A Kossuth-díjas alkotó elmúlt öt évben készült munkáit mutatják be.

Szabó Zoltán

A szeptember 6-áig látható kiállításra katalógus is megjelent: a kiadványba Somlyó György: Centenárium - Prelimináris című, Lossonczy Tamás 100. születésnapjára írt verse és Marosi Ernő művészettörténész, akadémikus tanulmánya is belekerült. Az elemző-bemutató írás az alkotó személyének, különlegesen hosszú életének és szintetizáló művészetének összegzése, művészettörténeti utalásokkal, az életkor és a stílus összefüggései iránti tudományos érdeklődéssel.

Lossonczy Tamás 1904. augusztus 12-én született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán mestere Bosznay István, majd Vaszary János volt. Tanulmányi úton járt Párizsban és Hollandiában. Az Iparművészeti Főiskolán belsőépítészettel is foglalkozott. 1945-ben az Európai Iskolához, 1946-ban az elvont művészek magyarországi csoportjához csatlakozott. 1992-től tagja a Széchenyi Művészeti Akadémiának. A Kossuth-díjat 1994-ben vehette át. A művész a 20. század érzékeny tanúja és a kor művészetének kiemelkedő alakítója, aki gazdag, stilárisan és dinamikusan változó, de szemléletében mégis egységes életművet tudhat magáénak. Vizuális üzenetei elgondolkodtatóak, bölcsek, nemritkán az öniróniától sem mentesek, napi reflexiói a 21. századról is szólnak. Igazi örökifjú alkotó, aki századik életévét követően, az elmúlt öt évben is tematikailag egyre gazdagodó, kitűnő műveket alkotott. A tárlaton látható munkák ezt igazolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!