Kultúra

2012.05.17. 15:24

Országos zenei verseny: a Háry Jánosból is adtak elő a fiatalok

Iszkaszentgyörgy - Országos versennyé nőtte ki magát az az ének-zenei műveltségi vetélkedő, amelyet évről-évre a Pappenheim kastélyban rendeznek, házigazdája pedig a helybeli iskola.

B. Kiss László

 Miklósa Erika nem először vett részt  személyesen is  annak a felső tagozatosoknak rendezett  ének-zenei műveltségi  vetélkedőnek a döntőjén, amelynek hagyományos helyszíne az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastély, házigazdája pedig a helybeli iskola. A Kossuth-díjas  operaénekesnő  vezette csütörtökön a  magát nyolc év alatt országos megmérettetéssé kinőtt verseny zsűrijét. Először vett részt viszont a grémium munkájában Filep Sándor festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 

A több fordulós versenyre az ország tucatnál több megyéjéből összesen 84 csapat nevezett, a regionális középdöntőkből pedig 19 jutott a csütörtöki döntőbe. Érkeztek versenyzők az ország minden szegletéből, Szegedtől Soltvadkerten át Kőszegig. Priegl Józsefné tanárnő tanítványai például a fővárosból, a 18. kerületi Kondor Béla általános iskolából érkeztek,  s -  mint a pedagógus elmondta -   korábban Iszkaszentgyörgynek még csak a hírét sem hallották. Pestről menetrendszerinti autóbuszjárattal érkeztek a faluba, három percen múlt, hogy Fehérváron elérték a csatlakozást. Mindegyik csapat felmálházva érkezett, hiszen az egyik házi feladat Kodály Zoltán Háry János című műve egy részletének  megjelenítése, színpadra állítása   volt. Így aztán nem véletlenül lapult nem egy poggyászban  huszárcsákó, de volt aki lopótökkel, szemeteslapáttal, vagy éppen felmosófával a hóna alatt érkezett. 


A versenyre történő felkészítést megkönnyítette, hogy a szervezők előre megadták azt a zenei anyagot, amelyre a kérdések alapozódtak.  A döntőre készülve a csapatoknak rajzot is készíteniük kellett: olyan alkotást, amelyet egy népdal ihletett.  A további feladatok között - mint azt Pillár Miklósnétól, a Csitáry Emil Művészeti Műhely igazgatójától, a zsűri tagjától megtudtuk -  zenefelismerés, ritmizálás, vagy éppen  keresztrejtvény is szerepelt.  Azt, hogy a résztvevők ne csak élményekben, de ismeretben is gazdagodjanak, szolgálta például az a feladat, amikor  másfél percben   azt a vidéket is be kellett mutatniuk, ahonnan az általuk hozott népdal származik. Az országos verseny döntőjében a második helyen a martonvásári Beethoven iskola csapata (Németh Regina, Somogyi Zsuzsanna, Vajda Villő, felkészítő tanáruk: Bodóné Polányi Tünde), végzett, az első és a harmadik helyet is a veszprémi Rózsa úti Általános Iskola csapatai szerezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!