Kultúra

2016.12.04. 09:28

Az idei finnugor kulturális főváros továbbadja a stafétát

A finn nagykövet mondott köszöntőt a nagyszabású állófogadáson, a finn függetlenség évfordulójára rendezett bálon pedig mordvin együttes is fellépett.

B. Kiss László

Véget ért az Iszkaszentgyörgy, a finnugor kulturális főváros jegyében zajló idei programsorozat.

Iszkaszentgyörgy  - Veszprémmel közösen - viselhette 2016-ban a finnugor kulturális főváros címet. Az ennek jegyében zajló ide programsorozat szombaton ért véget a Pappemheim-kastély színháztermében rendezett nagyszabású állófogadással. Az eseményen Petri Tuomi-Nikula, Finnország nagykövete mondott pohárköszöntőt, Waliduda Dániel projektkoordinátor pedig vetített képes előadásban számolt be az a finnugor kulturális főváros címhez kapcsolódó fontosabb eseményekről. Gáll Attila polgármester beszédében elmondta, hogy bár a község sokat profitált a rendezvénysorozatból, és rengeteg kapcsolatra, ismerősre tett szert a 25 milliós finnugor világban, hiába várták, hogy az iszkai rendezvények a hazai nagypolitika, illetve közélet fókuszába kerüljenek.

Az iszkaszentgyörgyi néptáncosok is felléptek a szombati fogadáson Fotó: B. Kiss László

A fogadáson fellépett az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola diákjainak kamarakórusa és  a helybeli, Szent György néptánccsoport. Itt köszönt el a falutól Piret Junalainen is. Az észt hölgy volt a harmadik önkéntes finnugor nagykövet az év során, aki  több hónapot töltött a településen, a feladata - többek között - pedig az volt, hogy anyanyelvén is tájékoztasson a Fejér megyei finnugor kulturális főváros történéseiről. A fiatalasszony gyermeke, Jan-Erik  is elkísérte Magyarországra. A tíz éves kisfiú  az elmúlt hónapokban az iszkaszentgyörgyi általános iskola negyedikes tanulója volt.

A napot a Finnország függetlensége elnyerésének 99. évfordulója alkalmából tartott bál zárta. A zenés mulatság  sztárvendége az OYME mordvin együttes és Larissza Miljahova  hanti énekesnő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!