Kultúra

2017.03.23. 15:07

A rejtélyes török férfi, Molla Szadik sírja is felvételt a Fejér Megyei Értéktárba

Öt új értékkel gyarapodott a Fejér Megyei Értéktár az értéktár bizottság kihelyezett ülése alkalmával.

B. Kiss László

Velencén tartott kihelyezett ülést szerdán délután a Fejér Megyei Értéktár Bizottság. A kihelyezett ülések tartása viszonylag új gyakorlatnak számít a grémium történetében: a közvetlenebb kapcsolat létrejöttét szolgálja a településekkel, önkormányzatokkal annak érdekében, hogy ösztönözzék az értékőri munkát – mondta el lapunknak Balog Gábor, a bizottság elnöke, a megyei közgyűlés tagja.

A velencei kihelyezett ülésen a bizottság a beérkezett javaslatok közül öt indítványt fogadott el, így öt új dologgal gyarapodott a  megyei értéktár.

A házigazdáktól három javaslat érkezett, s valamennyit akceptálta a grémium. Így a megye értékbe felvételt nyert Velencéről Molla Szadik sírja, a velencei szőlő és borkultúra tárgyi emlékeit képező régi és új pincesor a sárgaföldes úttal, valamint a Meszleny-Wenckheim-kastély.

Az Akóts malom egyedülálló ipartörténeti emlék Fotó: szekesfehervar.hu

Molla Szadik  mohamedán hitű, törökországi férfi volt, akinek személyét számos izgalmas rejtély övezi. József Attila egy versében is szerepel. Sírja kedvelt turista célpont. A velencei kastélyban könyvtár, házasságkötő terem működik, és itt található a polgármesteri hivatal házasságkötő terme is.

Felvételt nyert szerdán a megyei értéktárba a fehérvári Akóts malom, amely országos viszonylatban is egyedülálló ipartörténeti emlék. Az értéktárat gyarapítja mostantól az alcsúti arborétum is – tudtuk meg Balog Gábortól. Az értéktár bizottság elnökének tájékoztatása szerint, az alcsúti arborétumot minden valószínűség szerint az országos értéktárba történő felvételre is javasolni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!