Kultúra

2015.08.31. 12:14

Jöhet az Aranybulla újkori, XXI. századi törvényszerűsége

Az Aranybulla Művészeti Napok programjait péntek este három órás blues est zárta. A honi jazz élet meghatározóival.

Silye Sándor

Az Öregyhegyi Közösségi Ház udvarában nyitányként hat szaxofonos masírozott a színpad elé, és fújhatták De még hogy! Széles mosolyra húzódtak a szájak a nézőtéren, amikor a Deep Purple Smoke on the Water rock örökzöld alapjaira bravúros egyveleget rittyentettek a zenészek (Bratka Borbála, Cserta Balázs, Mits Márton, Jasper Andor, Muck Iván, Muck Ferenc). Utánuk a J. M. J. triót (Joubert Flóra, Muck Éva, Jasper Andor) hallhattuk. A három fiatal zenész hangszere mestere, bár a hangzáson érezhető volt, hogy 8 hónapja nem játszottak együtt. A White Room fehérvári társulat (Wessely Zoltán, Farkas Attila, Bányai István, Rechner Csaba) a progresszív rock klasszikusaival ámított. Ritmusra ringás és két sör között vitáztak az öregfiúk, hogy kit is hallanak? Wessely Zoli énekhangja, a többiek játéka felidézte a régi időket, a Creamet, John Mayallt, a többi klasszikust. Az est legszebb perceit jelentette a Fleetwood Mac zenekar gyönyörű bluesa, a gitár fájdalmasan szárnyalt, a húr szívet szaggatott, tényleg ezek voltak a 60-as, 70-es évek feledhetetlenjei.

És jött a Mini! Indult a gőzhajó, hova, hát Vissza a városba, ott ült rajta a már kissé öregecske, de legyőzhetetlen Kereszteslovag, hozta az üzenetet: Kell a barátság! A csapat (Török Ádám, Németh Károly, Köves Pinyó, Muck Éva) 40 év minden tapasztalatát, örömét, bánatát sűrítette fél órába. Felemelő percek voltak. A veszprémi Bluesberry (Horváth Ákos, Nagy Róbert, Nagy Gergely, Eckert Ervin, Kovács Károly, Beke Gellért, Hovorka István, Jasper Andor, Muck Ferenc, Török Ádám) örömzenével zárta az estet. Íme, néhány hangfoszlány az részvevőktől.

Török Ádám, és 40 évének tapasztalata hatott

- Ugyanolyan lelkesedéssel játszom, mint 40 éve. Szerencsére időtlen zenekarrá vált a Mini. (Török Ádám).

- Életem legszebb szerzeménye a hármas ikreim. Hagyományt akarunk csinálni a Bluesberry estekből. (Muck Ferenc)

- A Piramissal fekete bárányok voltunk, Török Ádám csapatával tanultam jazzt, és bluest játszani. A blues örök, ma nincs divatban, de ez változik. (Köves Pinyó).

- Rétegzenészként játszottunk klubokban, stadionokban, elértem, amit szerettem volna. (Németh Károly)

Hagyományt szeretnének hát Muck Feriék. Mi is .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!