Kultúra

2016.10.15. 11:57

A Csepel teherautó jelképezi a forradalmat

Székesfehérvár - Egy Csepel teherautó fordult be a Városház térre a Liszt Ferenc utcából, platóján rengeteg diákkal. Az elénk táruló kép – bár nem teljesen autentikus –, ahogy azt a járókelők is megjegyzik: a forradalmat idézi.

Sebestyén Lilla

Vélekedésük, pedig nem is áll messze az igazságtól: a Magyar Advent címet viselő utcaszínházi előadás próbáján jártunk, melyet október 24-én, 16 órakor mutatnak be „élesben”.

Fotó: Molnár Artúr

Az esemény abszolút sztárja, kivételesen nem a főszereplő, hanem a múltszázadból ránk maradt Csepel, ami az 1956-ban kitört forradalmat jelképezi a darabban,

- Ez a teherautó vezeti majd végig a közönséget a Fő utcán, a forradalmi eseményeket ábrázoló helyszíneken. Egy rendkívül különleges, több műfajt összeolvasztó, háromszáz szereplőt felvonultató játékot láthatnak majd a nézők október 24-én, mely az Átkos-korszakától az 1956. október végéig tartó eseményeket mutatja be. A hangsúly a forradalom szárba szökkenésén és reményteliségén lesz - mondta el Matuz János, a darab rendezője, aki azt is hozzátette: a teherautót a Magyar Tartalékos Szövetségtől kapták kölcsönbe. Ez a jármű a mai napig működik, szánt-vet és a tulaja egy igazi Csepel megszállott, huszonkettő ilyen autója van.

A Csepel teherautó egyébként Budapestről érkezett az autópályán, hatalmas feltűnést keltve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!