Kultúra

2017.03.23. 12:31

A jövő reménységei A Szabadművelődés Házában

A jövő nagy reménységei is feltűnhetnek azon a nemzeti csillagászati versenyen, melynek ezúttal a megyeszékhely ad otthont.

S. Töttő Rita

A nemzetközi csillagászati olimpiai mozgalom magyarországi tagozata idén is megszervezte nemzeti csillagászati-űrfizikai   versenyét, melynek  döntőjét    csütörtökön ezúttal Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában rendezték meg. A megyeszékhelyre azért esett a választás – árulta el Hegedűs Tibor, a verseny házigazdája, a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának igazgatója –, mert hangsúly szerettek volna adni annak, hogy a művelődési házban működő Terkán Lajos Csillagvizsgáló idén hatvan éves.

Három internetes forduló előzte meg a mostani versenyt, amelyre tizennyolc erdélyi, budapesti, pécsi, szegedi és mindszenti diák érkezett az ország számos területéről. A középiskolás versenyzőknek el kell igazodniuk az égi mechanika, az  űrkutatás, a szférikus csillagászat, az asztrofizika vagy éppen a  csillagszerkezetek világában ahhoz, hogy közülük kerülhessen ki az a legjob öt, aki részt vehet    a nemzetközi csillagászati diákolimpia idei, thaiföldi megmérettetésén.

Fotó: Molnár Artúr

A következő versenysorozat válogatója ősszel kezdődik, amelyre a csillagászat iránt érdeklődő Fejér megyei fiataloknak is érdemes felkészülniük – hangsúlyozta a házigazda, ahogy azt is: ehhez nem kell mást tenniük, mint eljárniuk a székesfehérvári Terkán Lajos Csillagvizsgálóba, az általuk vezetett felkészítő programokra, ahol jó tudásalapot szerezhetnek a nemzeti, majd pedig a nemzetközi versenyen való részvételhez. A jövő csillagászai ugyanis korábban is gyakran feltűntek ezen a megmérettetésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!