Kultúra

2017.04.27. 15:30

A Jupiter holdja, Európa - Magyar rendező műve a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában

A május 17-től 28-ig tartó 70. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába meghívták Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotását.

Szabó Zoltán

A film eredetileg Felesleges ember munkacímen készült, ám az alkotók bejelentették, hogy a végleges cím Jupiter holdja lett, utalva ezzel a nagybolygó híres holdjára, az Európára, és ezzel kontinensünkre.

Mundruczó Kornél ezzel a művel ötödik alkalommal szerepel a világelső filmfesztivál hivatalos programjában, ami kizárólag a világszerte valóban jegyzett rendezőknek adatott meg. Fehér Isten című filmje a 2014-es cannes-i seregszemlén megkapta az Un Certain Regard szekció fődíját; Delta (2008) című alkotásával elnyerte a cannes-i FIPRESCI Zsűri rangos fődíját. Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv (2010) című filmjét beválogatták a hivatalos versenyprogramba. Johanna (2005) című munkáját a fesztivál Un Certain Regard szekciójában, Kis Apokrif No.2. (2004) című rendezését a Cinéfondation szekcióban vetítették. A 78-as Szent Johannája (2003) című alkotását pedig az úgynevezett Directors' Fortnight programban mutatták be a korábbi években Cannes-ban.

Wéber Kata forgatókönyvíró és Mundruczó Kornél rendező a forgatáson
MTI Fotó: Kallos Bea

Legújabb munkájáról a következőket mondja Mundruczó: "A Jupiter holdja egy olyan világban játszódik, ahol elveszítettük az erkölcsi kapaszkodókat. Zuhanunk. Elfelejtettünk felfelé nézni. Korunk Európájában, olyan sorsfordító helyzetekben, mint a menekültválság, nincs iránytűnk ahhoz, hogy hogyan kell helyes döntéseket hozni. Engem a legjobban az foglalkoztat, hogy létezik-e közös hit, ami összeköthet még minket. Van-e megváltódás? Mi adhat reményt a legnehezebb időkben?"

A Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. Egy menekülő fiút, Aryant meglőnek a határon. Csodálatos módon levitálni kezd. A menekülttábor racionális, meghasonlott orvosa, Dr. Stern kimenekíti őt, mert üzletet lát a fiú különös képességében. Útlevelet ígér neki, s a fiú rááll a kétes szövetségre. A csodával való találkozás azonban alaposan felbolygatja a szkeptikus orvos életét, és új válaszokat kell találnia mindenre, amiben eddig hitt.

A film, melyet a magyar közönség júniusban láthat a mozikban, magyar-német koprodukcióban készült a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forintos támogatásával. A forgatókönyvet Wéber Kata írta, a producerek Petrányi Viktória, Viola Fügen és Michael Weber, az operatőr Rév Marcell, a vágó Jancsó Dávid, a látványtervező Ágh Márton, a zeneszerző: Jed Kurzel. A főszereplők: Jéger Zsombor (Aryan), Merab Ninidze (Stern), Cserhalmi György (László), a Vörösmarty Színház társulatának tagja, Balsai Móni (Vera).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!