Kultúra

2016.06.27. 14:40

A két kerék a főszereplő

Bringológia címmel nyílt különleges kiállítás a budapesti Iparművészeti Múzeumban. A tárlat november 27-ig látogatható.

Szabó Zoltán

A kiállítás kiindulópontja, hogy a kerékpárra többé nem tekinthetünk egyszerű sport- vagy közlekedési eszközként. Európa számos nagyvárosában beszélhetünk a biciklizés forradalmáról: a kétkerekű az élhető városi környezet, a társadalmi mobilitás és a fenntartható gazdaság eszköze és szimbóluma lett. A nagyvárosokban egyre többen választják a bringát, mint tiszta és gazdaságos közlekedési alternatívát, mint életmódot, vagy épp identitásképző és közösségteremtő eszközt.

Ion Sorvin, Till Wolfer közreműködésével: XYZ teherkerékpár, ez is egy valódi különlegesség

A kortárs design erre reagálva tömegével hozza létre a városi kerékpározáshoz kapcsolódó, azt támogató tárgyakat. A Bringológia kiállítás az egyén, a helyi közösségek és a globális kihívások hármas metszetében mutatja be a formatervezés szerepét és jelentőségét a városi kerékpározásban. Hogyan ösztönözheti a design a biztonságos, kényelmes és stílusos biciklizést? Milyen szerepe van a tervezőnek a városi rendszerek kerékpárközpontú fejlesztésében? Hogyan hathat a design és a bicikli a globális társadalmi, ökológiai és gazdasági folyamatokra?

A tárlat több mint tíz ország legfrissebb design innovációiból válogat, és a formatervezés, mint szakterület és szakma értelmezési határait feszegeti. A látogató az új formai fejlesztések mellett rendszerformáló koncepciókkal, társadalmi projektekkel és innovatív technológiákkal ismerkedhet meg. Az anyag történeti kontextusát és jelentőségét a Közlekedési Múzeum gyűjteményének néhány különleges darabja adja meg.

A kiállítás néhány gyűjtőszó, fogalom köré szerveződik. Az egyik ilyen a Láncszemek: Hogyan találhatja meg bárki a helyét a biciklis kultúrában, hogyan kapcsolódhatunk - mint egy láncszem - a többiekhez, akik már részesei ennek a társadalom egészére ható, életminőséget javító élménynek. Hogyan szállhat nyeregbe még több ember? A megoldás részben a designerek kezében van, akik az egyéni biciklizéshez terveznek innovatív tárgyakat.

A következő a Tandem: A városok és a kerékpározás viszonya kerül a homloktérbe. A tandem csak együtt hajtható sikerrel - a városi közösségek működésének kulcsa (is) az együttműködés, a részvétel és a kommunikáció. A kiállítás ezen szakasza urbanisztikai jelentőségű projekteket mutat be, valamint a bicikli vállalkozásokban és helyi gazdaságban betöltött izgalmas szerepéről is mesél.

A harmadik a Critical Mass: Egy rendszer akkor működik hatékonyan, ha a felhasználók száma elér egy kritikus tömeget. A kérdés az, hogy: milyen szerepet játszik a kritikus tömeg a kerékpár és a design kapcsolatában, a valódi és globális változást eredményező, társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontból is fenntartható rendszerek kialakításában?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!