Kultúra

2016.09.25. 16:38

A kisherceg lesz a következő bemutató, már készülnek a díszletek

Martonvásár - A legutóbbi két előadásuk telt házzal ment, zajos siker volt, már készülnek a következő bemutatóra. A Martonvásári Amatőr Színjátszók Közössége, azaz a MASZK lassan egyéves lesz.

Hajnal Csilla

Szégyellem, de csak pár napja tudok róluk, vallom be töredelmesen Bitó Péternek, a társulat vezetőjének, aki kedvesen megnyugtat: nagyjából egy éve indultak, nem is csoda, ha nem ismerem őket. Igaz, a MASZK tagjai közül többen játszottak korábban az Imre Sándor Szeretetszínházban, de mert a távolság miatt - ők Marcaliban működnek - a próbákra járás nehezen megoldható volt, viszont játszani nagyon szeretnek, itthon alapítottak társulatot.

- Nagy örömünkre Kalányos Tamás is csatlakozott hozzánk, teljes mellbedobással mellénk állt - mondja Péter, aki az idén nyáron játszott abban a Lúdas Matyi előadásban, amit a rendező jegyez, és ami Seregélyesen nagy sikert aratott a közönség körében.

 

Jelenet Czicó Attila Kistata című külvárosi vígjátékának martonvásári előadásából. A bevételt jótékony célra fordították. A kép közepén, otthonkában Bitó Péter, aki azt mondja: ha tehetik, a jótékonykodást ezután is vállalják, szívesen segítenek a játékukkal
Fotó: BBK facebook oldala


- Péntekenként este hattól tízig együtt vagyunk, próbálunk, vagy ha nem, akkor helyzetgyakorlatokkal készülünk. Nálunk pont fordítva történik, mint az igazi színházakban, ahol kijelölik a bemutató időpontját: mi azt mondjuk, amikor már elég jó, amikor „megáll a lábán a darab”, kijelölünk egy főpróba hetet, aztán jöhet az előadás. 

Ez sokkal jobb így, régebben előfordult, hogy még a színpadra lépés előtt is próbáltunk. És ezt szó szerint kell érteni: a közönség már bent ült a teremben, amikor mi még átvettünk egy jelenetet a függöny mögött. Nekem azért ez kicsit több volt, mint izgalmas - meséli Péter, akitől megtudom: tizennégyen vannak most a csapatban. 

Az ügyeskezű Horváth Gábor a díszletek mestere, a kiváló technikus Kiss Márton. A színészek között két apa- lánya páros jeleskedik: Péter büszkesége, Kitti is tag, aztán ott van Keresztes Gábor és az ő Abigélje. Rajtuk kívül Szigetvári Ferenc, Nagy Cintia, Hermann Tamás, Blaskó Bence, Albrecht Márk, Sári Csaba és Rehus Viktória alkotja a MASZK társulatát.

 

A bal szélen Kalányos Tamás, aki a MASZK előadásait rendezi  Fotó: Facebook


Bitó Péter azt mondja, egy gond van: hiányzik a jó próbahelyszín. Pedig már készülnek a következő premierre: A kis herceget viszik színre zenés darabként, bevonva a játékba a közönséget is, hiszen a díszletként szolgáló bolygók közöttük is ott lesznek majd - vázolja a darabot. Szóval nincs jó próbahelyszín, de Péternek lenne ötlete a megoldásra: van egy pincehelyiség, az önkormányzaté, ez ép-pen megfelelne nekik. Úgyhogy most gyakorta ül pipával a szájában a hivatalban, és sokszor elmondja: adják nekik, és a MASZK akár színházat is varázsol belőle...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!