Kultúra

2013.05.19. 09:57

A könyv, mint műalkotás

Szinte "kamarazenekarrá" változtak a maga készítette alkotások a lengyel, a dániai Koppenhágában élő, a tárlatra Olaszországból érkezett Konrad Korabiewski performanszán a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében.

Szabó Zoltán

Pontosan megmutatva azt, hogy a könyv ezúttal nem hagyományos szerepében van jelen, hanem önálló képzőművészeti alkotásként. Korabiewski az új technológiákból, megközelítésekből bőven merítő érdekes, ám kissé talán hosszúra nyúlt akciója volt az egyik megnyitója az 5. Nemzetközi művészkönyv kiállításnak.

A másik, a hivatalosabb, "hagyományosabb" a Városi Képtár-Deák Gyűjteményben zajlott. Ott Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében megjegyezte: nem látott két hasonló munkát a tárlaton, mindegyik önálló, egyedi alkotás. Németországból érkezett Susanne Padberg művészettörténész, aki 20 éve elsősorban művészkönyvekkel foglalkozik, galériája is van, melyet nemrég költöztetett Ausztriába. A műveket értékelő zsűri tagjaként elmondta, hogy több, mint négyszáz alkotó jelentkezett a világ minden részéből.

A válogatás után a két helyszínen rendezett kiállításon több, mint 200 művész háromszáznál több művészkönyve látható. Rendkívül változatos tematikájú darabok: intimek, bensőségesek, viccesek - vagy éppen politikai témájúak. Nemzetközi viszonylatban is ritka az ilyen kiállítás, hangsúlyozta Padberg asszony, az pedig különösen vonzó, hogy a műveket nem zárják vitrin, üveg mögé.

Valóban, a művészkönyvek  megfoghatók, lapozhatók, segítve az értelmezést, a művészeti tárgyként szereplő könyv jelentésének megfejtését. S hogy az alkotások ne sérüljenek, kesztyűt kapnak a látogatók. Kimondottan érdekes, izgalmas, sőt, gyakran szórakoztató a nagyszabású tárlat, amely október 27-ig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!