Kultúra

2017.02.09. 17:10

A közönség is szavazhat

Február 26. és március 5. között rendezik meg a Magyar Filmhetet, amelynek díjaiért 23 kategóriában versenyeznek. Tíz vidéki városban, így Székesfehérváron is lesznek vetítések.

Fejér Megyei Hírlap

A Magyar Filmhétre tavaly, moziban és televízióban bemutatott filmekkel lehetett nevezni. A regisztrált alkotásokból a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az öt-öt legjobb filmet, amelyeket öt kategóriában (nagyjátékfilm, kis játékfilm, tévéjátékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek.

A játékfilm kategóriában A martfűi rém, a Jutalomjáték, a Hurok, a Tiszta szívvel és a #Sohavégetnemérős versenyezhet. A tévéfilmeknél négy alkotás - A fekete bojtár, a Memo, a Szürke senkik és a Tranzitidő - jutott a legjobb alkotások közé. A dokumentumfilmek kategóriájában a Herminamező árnyai, a Kocsis - Intim megvilágításban, a Magyar korridor, a Nemzetidegenek és a Soul Exodus közül kerülhet ki a legjobbnak ítélt alkotás.

A Tiszta szívvel című film közönségtalálkozója a Barátság moziban. Till Attilát (középen) most a legjobb rendező, Thuróczy Szabolcsot (jobbra) a legjobb színész díjára jelölték. Balra Fenyvesi Zoltán, az egyik szereplő  Fotó: FMH-archív

A kis játékfilmek kategóriájában az Enyhén sós, a Fizetős nap, a Mindenki, a Semmi bogár és az Uchebnik szerepelhet, míg az animációs filmek közül a LOVE, Az Égigérő Fa - A Küszöb, Cigánymesék: Káló, a cigánylegény, Egy kupac kufli - Sose együnk gombát reggelire, valamint a Luther Márton élete: Úton az Úr felé jutott legjobb öt közé.

A legjobb rendezőnek járó díjért Edelényi János (Jutalomjáték), Gigor Attila (Kút), Madarász Isti (Hurok), Sopsits Árpád (A martfűi rém) és Till Attila (Tiszta szívvel) szállhat versenybe, míg az operatőr kategóriában Juhász Imre (Tiszta szívvel), Máthé Tibor (Jutalomjáték), Nagy András (Hurok), Ragályi Elemér (Gondolj rám) és Szabó Gábor (A martfűi rém) került a legjobbak közé. A legjobb játékfilmes női főszereplőnek járó díjért Balsai Móni (Tiszta szívvel, A martfűi rém), Eszenyi Enikő (Gondolj rám), Kováts Adél (Halj már meg!) és Szamosi Zsófia (A martfűi rém), míg a férfiaknál Brian Cox (Jutalomjáték), Hajduk Károly (A martfűi rém), Jankovics Péter (Kút), Kern András (Gondolj rám) és Thuróczy Szabolcs (Tiszta szívvel) versenyezhet.

Az idén először a budapesti rendezvénnyel egy időben tíz vidéki városban - a megyében Fehérváron, a Barátság moziban - is vetítik a filmeket. A közönségdíjat is átadnak a nézők voksai alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!