Kultúra

2015.07.28. 14:12

A kulcs a szerelem és a félrelépés

Dunaföldvár - A közelmúltban a Bécsi vér című háromfelvonásos nagyoperett szerepelt a Földvári Nyári Esték utolsó programjaként a várszínpadon a Magyar Zenés Színház előadásában.

Szabó Szabolcs

A színészek által alapított Magyar Zenés Színház fő hivatásának tartja, hogy nívós zenés előadásokat közvetítsen itthon és külföldön is. Több társulattal állnak kapcsolatban. Így a Veszprémi Petőfi Sándor Színházzal is, amely az elmúlt év decemberében tartotta a Bécsi vér premierjét Bozsó József rendezésében.

A földvári várudvar színpada természetesen adottságaiban, méretében nem egyenrangú a veszprémivel. Hiányzott a zenekar és a nagy tánckar is. De mindez az előadás lényegét alig érintette. Kellemes, szórakoztató estében volt része a csaknem háromszáz nézőnek.

A Magyar Zenés Színház fő hivatásának tartja, hogy nívós zenés előadásokat közvetítsen
Fotó: veol.hu

A Bécsi vér ifj. Johann Strauss nagyoperettje, amelyet édesapja, Johann Strauss előtt tisztelegve, annak halála után állított össze. A darabot ritkán játsszák Magyarországon. A zene, a keringők, polkák jó része ismerős, maga a történet egyszerű és a műfaj jellemezte klisékre épül. A kulcs a szerelem és a félrelépés. A vidékről a fővárosba felkerült nős gróf mindenféle rangú hölgynek csapja a szelet, táncosnőnek, modellnek. A lebukás elkerülése végett hazudik, de a hazugsággal is csapdába esik. A darab a hölgyekkel kettős játékot játszó férfi kapcsolatainak összekuszálódását mutatja be - könnyedséggel, humorral, sőt iróniával. Mindenki a szerelmet, a boldogságot keresi, kergeti. Sok a félreértés, a szerepcsere, a szálak kissé összekeverednek. Bár jól szórakozunk, a felszín alatt van némi drámaiság is benne: vajon megmenthető-e egy házasság, egy kapcsolat, s miként.

A karakterek itt-ott eltúlzottak, egy-egy alakítás néha harsány, például a körhintásé, de mivel tehetséges énekesek mindahányan, még a műfajt nem nagyon kedvelők is élvezhetik az előadást. A szereplők között nagyon jók a nők: Gabrielle-t, a grófnét alakító Halas Adelaida méltóságteljes és elegáns, érzékeltetni tudja a felszín mögötti bécsi vér szenvedélyét. A táncosnő szerető, Franciska Cagliari szerepében Geszthy Veronikát láthatjuk, aki a Budapesti Operettszínház tagja, s az elmúlt években itthon és külföldön is számos operettben, operában és oratórium-hangversenyen is énekelt. Játéka természetes és könnyed, tehetsége és szépsége sugárzó. Remek, neki illő szubrett szerepet alakít Teremi Trixi: a huncut, cserfes, energikus próbababa -modellt. A gróf titkárával (Bozsó Józseffel) együtt nemcsak alulról, avagy inkább felülről szemlélik a bécsi főúri életet, hanem az őszinteség és a hűség példái is. Csarnóy Zsuzsanna színművész a rámenős nőt mintázza meg, aki férjnek akarja megszerezni a körhintást. Nemigen vesz tudomást mások érzelmeiről. Balduin Zedlau gróf szerepében Vadász Zsolt színészi játéka meggyőző, már-már elhisszük neki, hogy jó útra tér. Hogy mindez csak a bécsi operett mesevilágában történhet meg, ítélje meg mindenki maga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!