Kultúra

2016.12.09. 13:12

A magyaros volt a sikk a Tópartiban

Székesfehérvár - Tulajdonképpen egy házi feladatot oldottak meg közösen pénteken a Tóparti Gimnáziumban, igencsak jó hangulatban.

Bokros Judit

A pénteki napon még magyaros ruhába öltözött diáklányokkal is lehetett találkozni a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban, ahol egy vetélkedőhöz kapcsolódva szerveztek Magyar napot az egész iskolának.

Az épület még tanulóidőben is zsongott a fiataloktól, ám ez most nem volt rendellenes. Rengeteg lehetőség várta őket: kipróbálhatták a fafaragást Láng György segítségével, elidőzhettek a magyaros motívumok felhasználásával készült művek kiállítása előtt, kérhettek a hajukba Varkocs fonatot, Molnár Viktória vezetésével díszíthettek mézeskalácsot, a szünetekben pedig számos egyéb program adódott. Például: magyar dalok, népdalok éneklése, táncház, élő Honfoglaló játék – és most tényleg csak pár példát ragadtam ki.

Két leányzót díjaztak is a magyaros viseletükért (Fotó: Koppán Viktor)

Mindez annak köszönhető, hogy a 12. A osztály négy diákja – Marton Gergő Zsolt, Gáspár Bence, Pernyész Zoltán, Kovács Klaudia – kilenc másik csapattal versengve megnyerte a 4 for Europe című uniós témájú verseny regionális döntőjét. Mehetnek tehát a jövő hét végi (december 16-17.) országos megmérettetésre, ám előtte amolyan házi feladatnak kapták, hogy szervezzenek a magyar kultúrát bemutató napot az iskolában. Az erről készült anyagot, beszámolót bemutatják majd a kecskeméti országos versenyen.

A megvalósításért szinte a teljes iskola összefogott. Tanulók, tanárok ötleteltek, hogyan lehetne minél színesebb, informatívabb és élményszerűbb ez a nap. Bemutatták például a magyar feltalálókat, találmányokat, hívtak népművészeket, akikkel együtt dolgozhattak a gyerekek, a gasztronómia jegyében pedig magyaros reggelit szerveztek házi készítésű ételekből. Utóbbihoz többen megcsapolták a spájzokat, és hozták a finom lekvárokat, szalonnát, amelyekből kóstolót kínáltak a bejáratnál – tudtam meg Vizi László Tamásné igazgatótól.

Nagyon ötletes volt még a nap védjegyének nevezett „pulcsi”, vagyis a fonalból készült puli kutyák csoportja, amelyekkel a nap során körbejárva a programokra hívták a diákokat.

Molnár Viktória útmutatásával mézeskalácsot is lehetett díszíteni

Azt már a nyertes csapat egyik tagja, Gáspár Bence mondta el, hogy a „4 for Europe” versenyre az interneten találtak rá. Tetszett a téma, s mivel korábban is jól szerepeltek uniós témájú kiíráson, így beneveztek. Az online fordulóban 198 csapat mérte össze tudását, a középdöntőbe már csak tízen kerültek be. Itt nyertek a tópartis fiatalok, akik folyamatosan készülnek a végső megmérettetésre. Nem csoda az igyekezet, hiszen a fődíj egy Strassbourg-i utazás, de egyéb külföldi utat is lehet nyerni.

Ha a győzelem a Magyar nap megszervezésének sikerességén is múlik, akkor azt hiszem, nincs min aggódniuk. Úgy tűnt, az ügyet valóban sokan a magukénak érezték, ezt mutatta az érdeklődés és a nemzeti színek viselete is, akár sportmezként, akár a napi öltözék összeállításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!