Kultúra

2017.08.04. 13:51

A móri fúvósoknak tapsoltak Szlovákiában és Itáliában is

Szlovákiában és Olaszországban is turnézott a nyáron a móri fúvószenekar. Sok tapsot arattak, és többször kellett ráadást játszaniuk.

B. Kiss László

A móri rezesek az idei nyáron először a szlovákiai Nova Dubnicában, majd az olaszországi Teramoban vettek részt fúvószenekari fesztiválon. Mindkét fesztiválra velük utaztak a Dunaföldvári Löfan Mazsorettek, akik színesebbé, látványosabbá tették a műsort. Nova Dubnicába – azaz Újtölgyesre – Fenyves Péter polgármester is elkísérte a zenekart, mivel jó esélye van annak, hogy a két település testvérvárosi kapcsolatra lép.

A szlovákiai fesztiválon a móriak egyébként egyedüli magyar zenekarként képviselték hazánkat. Olaszországban több településen is koncerteztek. Repertoárjuk annyira tetszett az ottani hallgatóságnak, hogy több alkalommal is ráadást kellett játszaniuk – számolt be lapunknak az utazásaikról Acsai Sándor, a zenekar karnagya.

Egy-egy ilyen turné során mindig számos élménnyel lesznek gazdagabbak a zenekar tagjai. Olaszországban például átéltek egy 3,5-es erősségű földrengést – tudtuk meg a karnagytól. Volt, aki a földmozgást érzékelve kifutott a házból, más pedig azt hitte, hogy erős széllökést érzett. De olyan is akadt, aki édesdeden végigaludta az éjszakát, és az egészből semmit nem vett észre.

A móri fúvószenekar Olaszországban több településen is fellépett 
Fotó: Hrubos Zsolt

Volt persze ennél vidámabb élményük is, de akadt némileg kínos is. A móri fúvosok egyik olaszországi koncertjén a zenakar tagjai közé ült be egy idős hölgy, miközben a fellépésre készültek a zenészek. Mivel a szék, amelyen az asszony helyet foglalt, a klarinétosok sorában volt, a zenészek megkérték, hogy adja át nekik a helyet. A néni azonban azt válaszolta, hogy neki a korára való tekintettel joga van ott ülni...Később aztán megérkeztek a barátnői, s akkor – néhány métert – hátrébb ment. A koncert végén aztán Acsai Sándor egy üveg finom móri bort ajándékozott a hölgynek „elkötelezettségéért", kitartásáért...

A turnén születésnapos zenekari tagot is megünnepeltek, természetesen az egyik fellépés alkalmával. Tortával köszöntötték Kertész Dórát 17. születésnapja alkalmából.

A turnén a móriakkal tartott a zenekar egykori tagja is, aki jelenleg Spanyolországban él a szülivel. A zene szeretetét a móri zeneiskolától kapta, amely elkísérte őt Spanyolországba is. Úgyhogy a későbbiekben felsőfokú zenei tanulmányokat fog folytatni. Joggal büszkék rá egykori zenésztársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!