Kultúra

2016.09.08. 17:15

Kiállítás azoknak akik a szívükkel látnak

Székesfehérvár - Híd a múzeumok és a látássérültek között - ez a címe annak a nemzetközi programnak, amelybe bekapcsolódott a Városi Képtár - Deák Gyűjtemény és a Hetedhét Játékmúzeum is.

Gábor Gina

Szeretnék, ha a gyengénlátók és a vakok számára is élményt adhatna a múzeumlátogatás. De vajon miként lehet ezt elérni? - kérdeztük Szűcs Erzsébet művészettörténészt, a projekt felelősét.

- Ez a program számunkra is igen érdekes kihívásnak tűnt. Az elmúlt hónapokban kiderült, hogy nagyon fontos eszközei lehetnek egy múzeumnak is a látássérültek integrációjában - mondta Szűcs Erzsébet, aki elmesélte: görög, bolgár, román és magyar együttműködésben valósul meg a projekt. Minden országból egy múzeum és egy tudományegyetem vesz részt a programban. A fehérvári városi képtár az ELTE Gyógypedagógia Karával dolgozik együtt. Ennek az az előzménye, hogy a képtárban már korábban - Szűcs Erzsébet irányítása alatt - tartottak tárlatvezetést vakoknak, együttműködve a Lárkével és az Esélyek Házával. Amikor pedig a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban nemzetközi konferenciát rendeztek a vak embereknek szánt múzeumi programokról, a képtár ehhez kapcsolódva tapintható tárlatot készített. Így kerültek munkakapcsolatba az ELTE szakembereivel, ezért később az egyetem invitálta a városi képtárt ebbe a nemzetközi projektbe. De az ELTE mellett partnerük a munkában a Budapesti Vakok Intézete is.

A gyűjtemény tapintható darabjai között szerepel majd Horvay János Éva című szobra, aminek bronz és kerámia változata is van Fotó: Koppán Viktor Dávid

Érdekesség, hogy minden országban más jellegű a bemutatott műtárgyegyüttes. Romániában egy skanzen, Görögországban egy régészeti múzeum, Bulgáriában egy kortárs galéria vesz részt a munkában.

- A négy ország egyetemi oktatói kidolgozták a program módszertanát. Ennek alapján továbbképzést tartottak a városi képtár és a játékmúzeum munkatársainak: ezen mindenki részt vett, aki közvetlen kapcsolatba kerül a látogatókkal - a teremőr, a muzeológus, a múzeumpedagógus egyaránt. Megtanultuk, hogyan kell vezetni egy vak embert Szemüvegek segítségével megtapasztaltuk, mit lát az, akinek csőlátása van vagy éppen homályosan lát - mesélte Szűcs Erzsébet. - A képzés megváltoztatta a szemléletünket, mindenki megértette, hogy a vak emberek - ha segítséget kapnak hozzá - a múzeumban is gyarapíthatják ismereteiket.

Emellett múzeumpedagógiai foglalkozások színhelye volt a két fehérvári kiállítóhely. Háromféle foglalkozás kidolgozását vállalták, a budapesti Vakok Intézete közreműködésével. A képtárban az intézet keramikus hallgatói voltak a vendégeik: ők Novák Edith irányításával megismerték a képtárat, és viaszlapokból formáltak szobrokat, amelyekből bronzöntvények születtek. A Hetedhét Játékmúzeumban szintén a Vakok Intézetéből fogadtak általános iskolás gyerekeket. Ott a műtárgymásolatok használatára épült a foglalkozás. Szűcs Angéla remek mesét írt, amellyel beavatta a gyerekeket a Moskovszky-gyűjtemény históriájába, majd a diákok kaptak egy üres babaszobát, amit berendezhettek, és elmesélték, mi történik ebben a szobában... A foglalkozásokról film is készült.

A program most új fejezethez érkezett: a kiállítótérben is hasznosítják az új ismereteiket - tudtuk meg Szűcs Erzsébettől. Szeptember 21-én a képtár pincéjében nyílik ugyanis egy tapintható kiállítás. Ezen nyolc szobor szerepel: köztük olyan is, amelyiknek van egy-egy változata a Deák-gyűjteményben bronzból és kerámiából egyaránt. A szobrok alkotói: Vigh Tamás, Lugossy Mária, Horvay János, Bokros Birman Dezső és Swierkiewicz Róbert. De kiállítják a vak diákok - a foglalkozáson készült - szobrait is. A tapintható tárlathoz stabil posztamenseket csináltatnak, braille-írással tájékoztató táblákat helyeznek el. Emellett hangzó anyag is lesz: Lugossy Mária és Swierkiewicz Róbert is mesél a kiállított művéről. És a program tovább folytatódik, új elemekkel bővül, hiszen egészen 2017 augusztusáig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!