Kultúra

2017.07.14. 13:45

A Pál utcai fiúkra emlékeznek - Kiállítás a ma is kedvelt, 110 éves regényről

SZÉKESFEHÉRVÁR A kultikus regény, A Pál utcai fiúk 110 éves - az évfordulón vándorkiállítás mutatja be a művet és a történet hátterét a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.

Bokros Judit

Grund, gittegylet, Füvészkert, einstand - ugye, ismerős szavak, fogalmak? Ezek is a mai napig népszerű regénynek, A Pál utcai fiúknak köszönhetően terjedtek el, összekötve generációkat. Molnár Ferenc 110 esztendeje írta meg a művet, amely külföldön is kivételes sikert aratott, számos nyelvre lefordították, több országban pedig az iskolai ajánlott olvasmányok között szerepel a regény.

Az évforduló alkalmából vándorkiállítás viszi még közelebb az olvasóhoz vagy a leendő olvasóhoz a regény cselekményét, hátterét. S nem csupán a könyv jubilál, hanem hamarosan az abból készült film is.

De maradjunk a tárlatnál, amely a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból indult, és a tervek szerint 10 évig lesz úton. Ez idő alatt nemcsak hazai, hanem határon túli helyszínekre is eljut.

A tablók kifejezőek, szövegük is olvasmányos, befogadható, de QR-kóddal is lehet információt szerezni Fotó: Koppán Viktor

A Gárdonyi könyvtárában július végéig délelőtt, előzetes bejelentkezés alapján, augusztustól pedig a bibliotéka nyitvatartási idejében lehet megnézni a kiállítást, egészen 15-éig. A látogató tablók, képek, magyarázatok segítségével követheti nyomon A Pál utcai fiúkat, de a regény jellegzetes tárgyai (napló, gitt, bizonyítvány) is megtalálhatók egy asztalon.

A könyvtár munkatársa, Néda Lászlóné Klári vezetett körbe a kiállításon, egyenként felhíva a figyelmet a tablókra. Ezek bemutatják egyebek mellett Molnár Ferenc életét, az 1907-ben, folytatásokban megjelent regény születésének körülményeit, a filmváltozatot, egyenként a regény szereplőit, helyszíneit s a fiatalok kedvenc játékait (a foci akkor még például csak elterjedőben volt). Elolvasható, mit is jelent a gitt-egylet, de magával a gittel is lehet ismerkedni, hiszen az a mai fiataloknak nem feltétlenül ismert.

A tablók melletti asztalon elhelyezett tárgyakat megfogni ér, sőt kötelező: bele lehet lapozni egy korabeli bizonyítványba, amelyben az érdemjegyek pont fordítva vannak, gyúrható a gitt, pecsételhetünk, az órarendből pedig látható, hogy akkor sem volt a mainál sokkal kevesebb órája egy iskolásnak.

A tapasztalatok szerint van érdeklődés a tárlat iránt, már táboros, iskolás csoportok is jöttek. A felnőttek közül sokan nosztalgiával tekintenek a regényre, így a kiállításra is, a gyerekekhez pedig közelebb kerülhet az olvasmány. Aminek a sikere talán abban rejlik, hogy olyan örök dolgokról szól, mint például a barátság vagy a rivalizálás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!