Kultúra

2017.05.18. 13:33

A pesti nő, huszonhétszer

A pesti nő, a pesti nő – milyen is lehet ő? Egy fotóalbumszerű interjúkötetben éppen 27 féle. A könyvet Fehérváron is bemutatták.

Bokros Judit

Gizi néni, a népszerű kocsmáros. Fahidi Éva holokauszttúlélő. Törőcsik Mari színésznő. Péterfy Bori színésznő és énekesnő. Néhány szereplő A pesti nő című, nemrég megjelent kötetből, amelynek szerzői, Izsó Zita és Bach Máté izgalmas sorsú nőkön keresztül szerették volna megmutatni a főváros sokszínűségét, és azt, hányféle is lehet a nő. Attól függetlenül, hogy közismert-e, vagy neve csak egy szűkebb körnek mond valamit.

A két ifjú alkotó (Zita író, költő, szerkesztő, Máté fotográfus) az Új Magyar Képtár irodalmi estjeinek sorában, Czinki Ferenc író moderálásával beszélt a könyvről.

Bach Máté fotózott, Izsó Zita pedig interjúkat írt A pesti nő című kötethez. Jobbra Czinki Ferenc
Fotó: Koppán Viktor

Megtudhattuk, hogy az alapot a 2012-ben indult A pesti nő című blog jelentette, ami a mai napig is működik. A bejegyzésekben Zita és Máté olyan hölgyeket mutat be egy-egy interjúban, akik valamiért kiemelkednek a hétköznapokból. Valamiért rendhagyó a sorsuk. Nem arra akarták helyezni a hangsúlyt, hogy ismert legyen az illető, hanem arra, hogy bemutassanak egy személyiséget, egy különleges életutat. Azért, ahogy a felsorolt nevekből is kiderül, van néhány népszerű arc is. A blogra idővel felfigyelt a kiadó, s felkérte a szerzőket, így jöhetett létre a könyv válogatott írásokkal.

Az interjúalanyok kiválasztása nem okozott nehézséget, hiszen Máténak és Zitának hasonló elképzeléseik voltak. A nők megtalálásában pedig sokszor maga az élet sietett a segítségükre. Amikor például elképzelték, hogy kellene egy taxisofőr nő is, akkor hosszas keresgélés és több visszautasítás után Máté „botlott” bele kötetük szereplőjébe a budapesti éjszakában. A fotóalbumként is funkcionáló kötethez ő készítette a fotókat. Ahhoz, hogy a képek minél jobbak lehessenek, Zitához hasonlóan Máté is minél alaposabban igyekezett megismerni az interjúalanyt, és ráhangolódni a személyiségére. Az esten bemutatott fotók szerint ez jól is sikerült.

Elhangzott több történet, így például az, milyen megtiszteltetés és mekkora élmény volt Törőcsik Marit fotózni színházi pihenőszobájában.

A jövőt firtatva kiderült, hogy egyelőre csak a blog folytatódik. Ám lehet, hogy pár évente érdemes lenne kiadni egy-egy új könyvet, a fővárosi létet reprezentáló hölgyek bemutatásával...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!