Kultúra

2017.07.20. 16:55

A plátói szerelem ereje - Novellák, elemzések, versek kínálata a Vár folyóiratban

Székesfehérvár - Bartusz-Dobosi László remek novellája is olvasható a Vár című folyóirat aktuális, idei második számában.

Bokros Judit

A Vörösmarty Társaság Vár című folyóiratát még a júniusi ünnepi könyvhét végén mutatták be, szokás szerint a Bory-várban. A kiadvány ezúttal is több hétre elosztható olvasnivalót kínál - de persze, hamarabb is „fölfalható”.

A szerkesztőség ezúttal az áprilisban elhunyt tanár úr, Román Károly emlékének szentelte a folyóirat egy részét. Olvasható például Brájer Éva alpolgármesternek a temetésen elmondott szép beszéde, majd versek következnek egykori barátoktól, s olyan szerzőktől, akik sokat köszönhetnek a tanár úr támogatásának.

P. Maklári Éva például egy álom hatására jegyezte le sorait. A kezdés: „ott lépkedsz még a létrán / toporogsz a híd közepén / vagy egyből fölrepültél / adhatnál valami jelt...” Szegedi Kovács György pedig így emlékezik Fény-képek című versében: „Sokszor megidézem / képeim gyanánt / bölcs szavaid / éltető erejét,...”.

A Vár folyóirat aktuális számát a júniusi könyvhét után mutatták be a Bory-várban
Fotó: Koppán Viktor

S ha már könyvhét, akkor meg kell említeni az idei Vajda János-díjas költőt, Pálfalvi Andrást, akitől – bemutatkozása mellett – két verset olvashatunk a kiadványban.

Lukácsy József ezúttal a már elhunyt Kubinyi Anna textilművész – akinek gyönyörű munkáit nemrég a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban láthattuk kiállítva – művészetét elemző írással jelentkezett. Ebből megismerhető az alkotó munkássága s művészetének ereje.

A prózai írások között igen említésre méltó Bartusz-Dobosi László író, szerkesztő, tanár novellája, Lány kerékpárral címmel. A szerző a közelmúltban mutatta be első novelláskötetét Fehérváron, a Ciszter gimnáziumban, s már akkor is fölfigyelhettünk egyedülálló stílusára.

A Lány kerékpárral egy, szélsőségbe átcsapó plátói szerelem tökéletes megjelenítése, talányos befejezéssel. Ilyen mondatok szerepelnek benne például: „Meleg, ágynemű illatú reggelek képe lengte körül egész lényét.” Vagy: „A nyár maga volt a fénybe hullott alázat.” S még idézhetnék hosszabb, találóbb sorokat is.

Száraz Pál Café Velence című írása is maradandó, a fuvolára féltékeny feleség és csöndesen lázadó férje történetével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!