Kultúra

2012.03.23. 14:01

A professzor hagyatéka

Székesfehérvár, Tác - Újjáalakult a Pro Gorsio-Gorsium Barátok Köre Gorsium Alapítványának kuratóriuma. Bővítik azok körét is, akik érdeklődnek az ókori világ és a régészeti park értékei iránt.

Gábor Gina

Fitz Jenő professzor,  a nemrég elhunyt, neves  régész 1958-tól folytatott ásatásokat Gorsiumban, amely a római korban tartományi székhely volt. A régészeti park különlegességét épp az adja, hogy a későbbi korokban  általában a római városok helyére épültek az új   városok is. Gorsium viszont nyílt, védhetetlen helyen, nyolc út kereszteződésében feküdt: ezért Géza úgy döntött, Fehérvár arrébb, védett területen épüljön meg. Az egykori Gorsium így teljes egészében feltárható: ezért tekintik páratlan értékű régészeti lelőhelynek - tudtuk meg F. Petres Éva régésztől, múzeológustól, akit a Gorsium alapítvány örökös, tiszteletbeli elnökének tekint.     Petres Éva hozzátette: Fitz Jenő arra törekedett, hogy a közönség minél jobban  megismerhesse  az  ásatások eredményeit, és az ókori életformát.   Ezért találta ki, hogy az ókori romoknál évente tartsák meg azokat az ókori ünnepeket (Floralia, Ludi Romani, Augustalia), amelyeket a rómaiak Pannónia egész területén számon tartottak. Az ünnepi programok  felvonulások, színházi előadások   sikeresen  népszerűsítették a régészeti parkot.
A Gorsium barátok köre  1989-ben alakult meg azok számára, akik figyelemmel akarták kísérni a programokat, az ásatások új eredményeit, és segíteni is akartak a régészeti park népszerűsítésében.  Majd  1991-ben a baráti kör életre hívta a Gorsium alapítványt az ásatások és a programok támogatására. A kuratórium elnöke Fitz Jenő volt. Halála után a  kuratórium tagjai elhatározták, hogy folytatják mindazt, amit a professzor elkezdett. Új elnököt választottak Gábler Dénes személyében: ő  régészi pályáját a gorsiumi ásatásoknál kezdte, és foglalkozik a Gorsiumban is fellelt terra sigillaták, vörös  díszedények kutatásával is. A kuratórium új titkára Késmárky Rita  restaurátor lett. A kuratórium elhatározta, bővíti a Gorsium baráti kört, a közönség érdeklődésére számot tartó programokat, előadásokat szervez. Az alapítvány pedig a legfontosabb céljának azt tekinti, hogy Fitz Jenő kéziratban maradt,   nagy lélegzetű  monográfiáját német-magyar nyelven megjelentesse.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!