Kultúra

2015.07.04. 16:59

A Seuso-kincsről készült bélyeg a legszebb

Újabb sikereket ért el a Benedek Imre grafikusművész tervezte s a Pénzjegynyomdában kivitelezett Seuso-bélyegblokk, amelyen a fehérvári múzeumban kiállított tárgyegyüttes szerepel: 2014 legszebb magyar bélyege és a nemzetközi WIPA Nagydíj ezüstérmese lett.

Tóth Sándor

Az ezüstkészlet részbeni hazahozatalának emlékére a Magyar Posta által kibocsátott bélyeg valami olyan varázslatos és különös küldetést teljesít a megjelenésével, szépségével, ami még azoknak a szívét is megdobogtatja, akik nem gyűjtenek bélyeget. Ezért több díjra is méltatták már, megjelenése után megkapta a Magyar Termék Nagydíjat, majd a Best Print Hungary versenyen a különleges kivitelű kiadványok kategóriában ezüst minősítést ért el. A múlt héten a bélyegblokk - amelyen a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban kiállított római kori ezüsttárgyak láthatók - kettős sikert ért el. Előbb a második helyet érdemelte ki a WIPA (Wiener Internationale Postwerzeichen Ausstellung) Grand Prix nemzetközi bélyegszépségversenyen, ahol az első díjat egy spanyol bélyeg nyerte el. A külföldi értékelést fokozta, hogy itthon a legszebb bélyegnek járó tervezői és kivitelezői vándordíjjal tüntették ki a Seuso-bélyeg alkotóit Tatán, a júniusi nemzetközi bélyegkiállításon.

Benedek Imre grafikusművész ezzel harmadszor nyerte el az Év Legszebb Bélyege vándordíjat, amit a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége ítél oda. 2001-ben a millenniumi bélyegkibocsátás keretében megjelentetett Magyar Szent Korona bélyegblokkért, 2011-ben az alaptörvény tiszteletére kibocsátott bélyegblokkért már megkapta ezt a címet.

- Mindig megtisztelő egy ilyen díj, amire persze nem számít előre az ember. Ám úgy érzem, sikerült olyan alkotást létrehoznom, amely méltó az ábrázolt csodálatos ezüstkincshez. Ezért is fontos a megerősítés.

A Seuso-bélyegblokknak több különlegessége is van: a speciális fémhatású diffrakciós fólia, a dombornyomás, no meg az, hogy a Vadász-tál UV fényhatásra reagál. A tervező szerint a bélyeg szépsége mellett ezt is kedvezően fogadták.

A Seuso-kincset ábrázoló gyönyörű, díjnyertes bélyegblokk

- A magyar bélyeggyűjtők mindig is kedvelték a nyomdatechnikai különlegességekkel készült bélyegeket (két korábbi díjazott bélyegblokkom is ilyen volt). Ezek emelik a bélyegek szépségét és egyediségét, s mivel nem mindennapi megoldásokat tartalmaznak, ritkaságszámba mennek. Tudjuk, hogy a bélyeggyűjtők számára kincs a ritkaság: a Seuso-kincs blokknál ezzel sikeresen egybecseng a tartalom és a forma - vélekedett a művész.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, miként fogadta és mit jelent számára a nemzetközi megmérettetés, mivel hasonló eredményt korábban egy 1986-ban kibocsátott magyar bélyeg ért el, majd a 2012-ben kiadott Titanic bélyegblokk lett harmadik a WIPA bécsi bélyegversenyen.

- A WIPA-díjról túlzottan sokat nem tudok. Hivatalos értesítést nem kaptam erről a díjazásról. A Magyar Posta egyik kedves kolléganője értesített az eredményről a közösségi oldalon. Mivel ebben az esetben egy nemzetközi mezőnyben való szereplésről van szó, különösen fontos számomra a díj, hiszen a külföldi szakemberekből álló zsűrinek nem húz Magyarország felé a szíve; így valóban tisztán szakmai elismerésről van tehát szó.

Vajon a Seuso-bélyeg sokféle elismerése inspirálja-e Benedek Imrét arra, hogy a kincs újabb művészeti megjelenítésével foglalkozzon?

Az ezzel kapcsolatban megfogalmazott optimizmusa reménnyel töltheti el az ezüstkészlet sorsa iránt érdeklődőket és a bélyegkedvelőket:

- Tervezőgrafikusként a Seuso-kinccsel mint témával akkor tudok legközelebb foglalkozni, ha a Magyar Posta ismét felkér egy ezzel kapcsolatos grafika elkészítésére. Ezt természetesen örömmel vállalnám bízom benne, hogy erre mihamarabb sor kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!