Kultúra

2017.05.27. 09:30

Irodalom-művészet-gasztronómia program Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR - Végy egy fél tucat kortárs festményt, dobj rá pár csípős novellát, ízesítsd séfek ötletességével, rendelj hozzá zamatban illő itókákat, majd az egészet tálald fel egy könyvtárban! Jó étvágyat!

Kocsis Noémi

Jóízű és humoros, könnyed és a gyomrot nem megfekvő irodalmi-művészeti gasztrotúrára invitálta a Vörösmarty Mihály Könyvtár az olvasmányaikban és ízlésükben is ínyenceket, a Deák képtár, a Beat étterem séfjei - Moór Veronika és Moór László -, valamint Baráth Sándor borász és Cserna-Szabó András író segítségével. Két könyvtáros munkatárs, Juhász Éva és Vass Márta ötlete nyomán nagyon érdekes házasítás született.

Olvasta már? Látta már? Kóstolta már? - kérdezte az irodalom-művészet-gasztronómia besorolású program a látogatótól. Jól és okosan számítva: úgy tűnik, nemcsak a férfiembert, de a nőt is a gyomrán keresztül lehet megfogni, ha művészetről és irodalomról van szó. Vagy mondjuk inkább így: azzal jobban, befogadhatóbban. Mert bár a Városi képtár - Deák gyűjteményből az alkalomra áthozott hat remek, kortárs festménytől kétnapi koplalás után sem indulna meg a nyálelválasztásunk, a némi képzelettársítással hozzájuk rendelt Cserna-Szabó novellák, s pláne a két elkötelezett fehérvári séf kreálmányai együtt már igencsak felcsigázzák az ember ízlelőbimbóit.

A beszélgetőtárs Czinki Ferenc és az író Cserna-Szabó András mögött a kultúrára éhes közönség

Cserna-Szabó "szentesi gyerek" lévén, a paprika és a paradicsom szűkebb hazájából természetesen amolyan magyaros étkeket felvonultató, konyhai magazinokban már korábban megjelent írásokat szolgált fel, itthon ezzel egy néhány éve feltámadt műfajt teremtve újra és megint újra. A vaczak szottya című, a lecsókészítés lélektanát boncolgató gasztrotárcáját - mert hogy a lecsó az elmúlt 100-150 év megkerülhetetlen magyarságkérdése, s a cslódi lecsó nem étek, hanem műfaj - például a képtárban egyébként megtekinthető Czimra Gyula Palántázók című festményéhez társította. (Ha a nyájas olvasó esetleg itt, a nagyvárosban nem találkozott volna még a szotty szakkifejezéssel, hát elárulom, hogy a szaftról van szó...)

Borsos Beáta Bíborka könyvtárigazgató mond bevezetőt a program elején, felhíva a figyelmet: várják az új beiratkozókat is! A háttérben a beszélgetőtársak, valamint Kmetty János: Önarckép palettával című műve, a Deák Gyűjteményből az alkalomra kölcsönözve

Vagy ki gondolná, hogy a kitűnő Ferenczy képzőművészcsalád tagja, Ferenczy Noémi Menekülés Egyiptomba című vásznához passzolni fog a P. Howard és a nagy Levin szakácskönyve alapján ihletődött "Kétszáz étel ábránd" című Cs-Sz. írás? Pedig a pulyka hátuljában, palacsintában és kotlettekben - na meg vérbő légiós kalandokban - bővelkedő P. Howard-i gasztrozófia ma is könnyen fogyasztható. Sőt, olykor szemünk előtt kellene, hogy lebegjen (az ételábrándokhoz hasonlóan). Mert mit is mond a nagy Levin? "A legnagyobb bűn nem az, ha valaki rossz ételt főz - azt még ki lehet bírni. De ha valaki jó ételt főz rosszul, az az igazi gazság..."

Moór László és Moór Veronika séfek és Baráth Sándor borász

A beszélgetőtárs Czinki Ferenc kérdésére Cserna-Szabó elmesélte, az utóbbi időkben egymás után megjelent regényei (Szíved helyén épül már a halálcsillag, Sömmi) után legközelebb biztosan újra gasztronómiai jellegű könyve jön ki, mert talán az utolsó falatjához, azaz a végéhez közeledik a tíz éve írt Pacaltörténet. A pacal amúgy is nagy szerepet kapott rendezvényen: a háttérben szorgosan serénykedő, tálaló, a falatkákon, kanapékon és ízelítőkön utolsó simításokat végző séfpáros ugyanis többféle pacalrecepttel is készült. Volt köztük csülkös és ázsiai jellegű is.

Ezek a falatnyi mennyországok is egy festmény alapján készültek

A szakemberek hol az egyes képek színvilágát, hol a kiváltott hangulatot igyekeztek a fogásokban megjeleníteni. A sokperces felolvasás és művészetélvezet után a kellőképpen felajzott közönség érthető lelkesedéssel járult a terített asztalokhoz. Nem tudom, az irodalom jegyében csúszott-e le a gyomrokba a pacal a kínált borokkal/pezsgőkkel keveredve, de az biztos: ez a rendhagyó, ötletes program repetáért kiált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!