Kultúra

2017.07.09. 16:22

A szovjet csapatkivonásokra és az előzményekre emlékeztető tárlat nyílt Fehérváron

Székesfehérvár - Az ’56-os forradalom és szabadságharc, valamint annak elő-és utóélete a témája egy vasárnap nyílt kiállításnak.

Bokros Judit

A Markó S. Mária Emlékalapítvány és az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér megyei szervezete szervezésében látható kiállítás a Nyitrai úti Közösségi Házban.

A megnyitót vasárnap délelőtt tartották. Sinka Jenő, a világszövetség Fejér megyei szervezetének elnöke elmondta: a vándorkiállítás hét tablóból áll. Az apropó 1991. június 19-ének az évfordulója, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta az országot. A tablókon újságkivágások, egyéb dokumentumok idézik  az '56-os eseményeket, valamint az 1944. és 1991. közötti időszakot.

Sinka Jenő és Balsay István az egyik tabló előtt
Fotó: Koppán Viktor

A tárlatot megnyitó Balsay István egykori polgármester Fehérvár katonai jelentőségéről beszélt, és felidézte a csapatkivonások előzményeit, illetve azt, amikor a városra meredő T 34-es tankot eltávolították a Csúcsoshegyről.

Fotó: Koppán Viktor

A kiállítás a közösségi ház programjainak ideje alatt látogatható. Legközelebb július 11-én, kedden 18 órakor hallgatható meg Szabó Sándor András előadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!