Kultúra

2017.06.11. 11:24

A te országod? A te akaratod? - A Forte Társulat vendégjátéka Fehérváron

Sipos lába alól teljesen kicsúszik a talaj. Pedig elvtárs és munkásőr. Vagy talán éppen azért.

Szabó Zoltán

Amikor a darab véget ér, utána pedig gyakran eszünkbe jut, rádöbbenünk: hiszen ez a mi országunk, a megalázottaké és megszomorítottaké, az önmagukat megalázóké és megszomorítóké. S habár a többszörösen is megemelt, stilizált történet a szocializmusban, cocializmusban-cucializmusban és az úgynevezett rendszerváltás idején játszódik, az, amit látunk, hallunk és egykor átéltünk, a máig ér, sok szempontból bizony elkísér minket. Benne van még az idegvégződésekben, az agyak mélyén, sokszor a gesztusokban is.

Fotó: Forte Társulat

Mondjuk ki: a Forte Társulat A te országod című előadása, Horváth Csaba rendezése igen jelentős színházi teljesítmény, erről a fehérvári közönség is meggyőződhetett, amikor vendégbemutatóként láthatta nemrég a produkciót. A szöveg részben a tragikus sorsú Tar Sándor novelláiból készült, akiről azt írta Bodor Ádám: „Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában". Nincs kétség, Tar a magyar mélyvilág leghitelesebb ismerője. Az ő novelláit egészítette ki az ezt a közeget szintén jól ismerő Keresztury Tibor a saját szövegeivel, a kettő együtt pedig sűrű szövetű, igen erős darabbá szervesült. Horváth Csaba és a társulat tudta, hogy ezt a szöveget „hóttreál" stílusban nem lehet bemutatni.

A maguk sajátos, különleges stílusában, a mozgás, a tánc, az ének eszköztárát felhasználva és egységessé gyúrva azonban valóban kivételes élményt jelent a történet.

Amelyben mindenki vesztes. Nem csak Sipos, aki elvtárs és munkásőr, mégis

– vagy éppen ezért – mindent elveszít, ami az ő kis univerzumában fontos volt. Munkáját, feleségét, és az, akit a legjobban szeretett, a gyereke is elfordult tőle. Végső keserűségében kimondja a két nagyon fontos mondatot: Legyen meg a te országod! A te akaratod! Hol is van a kisemberek, a mélyszegények, az alul levők országa? Mit is számít az akaratuk? De vesztes Vízipók, Csóka, Nándi néni, Kelemen és a többiek is. Rá kell döbbenniük, hogy selejtek ők egy selejtet termelő világban, és az életük nem ér semmit. Jók a párbeszédek és erős, keserű humor szövi át az előadást, némileg oldva a történet brutalitását.

A díszlet minimális, de éppen ennyi elég, a szereplők által lépten-nyomon használt pvc-csövek pedig mindenre jók, ha ötletesen használják őket a színpadon. A több szerepet is játszó színészek minden dicséretet megérdemelnek, összeszokott csapat, és fizikai teljesítményük sem mindennapos. Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké, Nagy Norbert, Novkov Máté, Pallag Márton, Zsigmond Emőke kivétel nélkül nagyon jó alakítást nyújtanak. A te országod pedig fontos előadás, erős látlelet azokról az évekről, amelyeket még kevesen mutattak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!