Kultúra

2017.04.24. 13:10

Különleges vendégelőadások láthatók a Vörösmarty Színházban

Székesfehérvár - Három érdekes, különleges, szakmailag is elismert vendégelőadást láthat a közönség májusban a Vörösmarty Színházban, illetve a Pelikánban.

Sorrendben az első A HHH (Halmozottan hátrányos helyzetű) Angyalok kara című darab, amelyet az Utcaszínházi Alkotóközösség mutat be a Pelikán Kamaraszínházban május 13-án, 19 órától. Az előadást az egyik színházi portál beválasztotta a 2016-os év 40 legfontosabb bemutatója közé. A néző, miközben egy lányanya egyre szürreálisabb kalandjait követheti, szembesül egy általánosabb kérdéssel is. Vajon egyáltalán módunkban áll-e változtatni meghatározott sorsunkon? S ha igen, akkor ezt miért
- egész pontosan minek hatására lennénk képesek megtenni? El lehet-e várni bárkitől, hogy parancsra, csettintésre változtasson életén?

A budapesti Nemzeti Színház a Részegek című előadást hozza Fehérvárra, a Vörösmarty Színházba

A te országod, a Forte Társulat produkciója május 16-án 19 órától látható a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. A darabot színpadra állító Horváth Csaba (a fehérvári teátrum rendezője. tánctagozat-vezetője) az előadásért 2016-ban elnyerte a POSZT Legjobb rendező díját, a szegedi THEALTER fesztiválon pedig Közönségdíjat kapott, szintén 2016-ban. A te országod Tar Sándor novellái alapján készült, írta és színpadra alkalmazta Keresztury Tibor. A tragikus sorsú Tar Sándor valóban a magyar mélyvilág leghitelesebb ismerője. Hősei a történelem számkivetettjei: a megalázott, megnyomorított, a térkép szélére, a társadalom peremére szorított kisemberek, akiknek sosem osztanak lapot. Lenézett melósok, akik egész életükben építették, úgymond, a szocializmust, hogy aztán magukra maradjanak, s a rendszerváltásba végképp belerokkanjanak, belehaljanak. Ebbe a vigasztalan, egyszerre drámai és abszurd világba enged betekintést nagy empátiával és rengeteg humorral a darab, amelyet a Forte Társulat tagjai erőteljesen, radikális színpadi eszköztáruk felhasználásával adnak elő.

A budapesti Nemzeti Színház a Részegek című előadást hozza Fehérvárra, május 25-én 19 órától lépnek fel a nagyszínpadon. Az előadást beválogatták a 2017-es POSZT versenyprogramjába. Ivan Viripajev a kortárs orosz színházi élet híres drámaíró-rendezője. (Neve ismerősen cseng, hiszen nem is olyan régen mutatták be a Kozák András Stúdióban az Illúziók című darabját.) A Részegeket színpadra állító Viktor Rizsakov a Nemzeti Színházban is nagy sikerrel futó, POSZT-díjas Fodrásznő rendezője, aki szintén a kortárs orosz és európai színház élvonalbeli alkotói közé tartozik. Ő a moszkvai Mejerhold Kortárs Művészeti Központ igazgatója, Sztanyiszlavszkij-díjas színházpedagógus.

Modell, bankár, menedzser, prostituált, fesztiváligazgató, építőipari alkalmazott, a belőlük összeverődött társaság jelenik meg a Részegekben. Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről beszélnek akadozó nyelvvel. Leginkább azt próbálják megfogalmazni, hogy kiüresedett, józannak tűnő világunkban van-e még helye az őszinteségnek, lehet-e valódi szeretetet találni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!